Dieta juaj “e shëndetshme” vret në heshtje trurin

Dieta

Dieta juaj “e shëndetshme” vret në heshtje trurin

Më: 22 gusht 2020 Në ora: 15:23
Foto ilustrim

Truri ushqehet me një dietë të lartë në yndyra dhe me pak karbohidrate, e cila fatkeqësisht në ditët e sotme është relativisht e rrallë. Karbohidratet që në përgjithësi konsiderohen të shëndetshme, të tilla si oriz kaf, buka e pjekur ose quinoa, protagonistët e shumë prej kuzhinave më të shëndetshme, shkaktojnë çrregullime të tilla si demenca, ADHD, dhimbje kronike dhe sëmundjen e Alzheimer nëse i konsumoni gjatë jetës.

Duke hequr këto karbohidrate nga dieta, burimi i vërtetë i problemeve që pllakosin trurin dhe zemrën tonë dhe duke rritur sasinë e yndyrës dhe kolesterolit që konsumojmë, ne jo vetëm që e mbrojmë organin tonë më të çmuar, por gjithashtu kufizojmë dëmet potenciale.

Për shembull, kolesteroli, i denigruar gjatë mediave dhe bashkësisë mjekësore, në të vërtetë nxit neurogjenezën (lindjen e qelizave të trurit të ri) dhe komunikimin ndërmjet neuroneve, pasi studimet kanë treguar se nivelet e larta të kolesterolit lidhen me një aftësi më të fuqishme njohëse.

Konsumi i karbohidrateve çon në nivele të larta të sheqerit në gjak, natyrisht në një periudhë afatshkurtër, por edhe afatgjatë. Nëse vazhdon, ajo e sfidon pankreasin për të sekretuar insulinën për të përballuar karbohidratet dietike, duke çuar përfundimisht në një gjendje të lidhur drejtpërdrejt me një rrezik në rritje të demencës. Ajo që është më e keqja është se rezistenca e insulinës është pararendësja e diabetit të tipit 2, një kusht që lidhet me dyfishimin e rrezikut të sëmundjes Alzheimer.

Në një raport të botuar në Journal of Alzheimer’s Disease, hulumtuesit në Klinikën Mayo treguan se individët të cilët preferojnë karbohidratet në dietën e tyre kanë një rrezik të konsiderueshëm që 89% të zhvillojnë demencë në dallim nga ato që dieta e tyre përmban më shumë yndyrë. Nivelet më të larta të marrjes së yndyrës në të vërtetë ishin të lidhura me një reduktim të pabesueshëm prej 44% me rrezikun e zhvillimit të demencës.

Të ashtuquajturat “karbohidrate komplekse” në të vërtetë mund të përbëjnë një kërcënim më të rëndësishëm shëndetësor sesa sheqeri normal sepse ato jo vetëm që mund të rrisin nivelin e sheqerit në gjak, por edhe ta mbajnë atë të lartë për një periudhë më të gjatë kohore. Ushqimet duhet të vlerësohen nga indeksi i tyre glicemik, i cili mat jo vetëm se sa do të rritet sheqeri në gjak nga konsumimi i një ushqimi të caktuar, por gjithashtu merr parasysh sa gjatë do qëndrojë ky efekt.

Prandaj, sa më i lartë indeksi i glicemik, aq më i dëmshëm është efekti i sheqerit në gjak. Buka integrale, për shembull, ka një indeks glicemik dukshëm më të lartë se sa sheqeri i pastër në tavolinë. Në fund të fundit, sfidat e vazhdueshme më të cilat përballen trupat tanë çojnë në një rritje në sheqerit në gjak gjatë dietës. 

Kjo është me rëndësi thelbësore, siç është publikuar kohët e fundit në Journal of Medicine të New England. Në këtë raport, studiuesit zbuluan se niveli i sheqerit në gjak gjatë dietës, madje edhe në rangun që shumica e mjekëve do të konsideronin normale, janë shumë më poshtë se çfarë do të kualifikohej për diagnozën dhe është fort e lidhur me zhvillimin e demencës.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat