E shtunë, 10 prill 2021
  • Magjia e ujëvarës së “zjarrtë”

    Yosemite Firefall ishte një ngjarje në kohën e verës që filloi në 1872 dhe vazhdoi për gati një shekull, në të cilën prushët e nxehtë u ndezën nga maja e Glacier Point në Parkun Kombëtar Yosemite në luginën 3,000 metra më poshtë.

    Nga larg ajo dukej si një ujëvarë e ndezur. Pronarët e Hotel Glacier Point kryen reshjet e zjarrit. Historia thotë që David Curry, themeluesi i Camp Curry, do të qëndronte në fund të rënies dhe do të bërtiste “Lëre zjarrin të bjerë”, çdo natë si një sinjal për të filluar shtyrjen e prushit. Zjarri përfundoi në janar 1968, kur George B. Hartzog, atëherë drejtori i Shërbimit të Parkut Kombëtar, e urdhëroi atë të ndalet, sepse numri i madh i vizitorëve që tërhoqi shkelte livadhet, dhe sepse nuk ishte një ngjarje e natyrshme.

    NPS-të donin të ruanin luginën, duke e kthyer atë në gjendjen e saj natyrore. Hotel Glacier Point u shkatërrua nga zjarri 18 muaj më vonë dhe nuk u rindërtua.

    Ky fenomen ndodh zakonisht në mes ose fund të shkurtit  përgjatë disa ditëve në mes ose fund të shkurtrit perëndimi i diellit reflekton në ujëvarë dhe bën që uji të duket sikur është shndërruar në llavën e një vullkani.

1 / 3