Mbroni veten nga COVID-19 me një higjienë të mirë orale

Këshilla mjekësore

Mbroni veten nga COVID-19 me një higjienë të mirë orale

Më: 19 janar 2021 Në ora: 14:47
Foto ilustrim

Me rastet e coronavirusit dhe shtrimet në spital në të gjithë vendin, shumë prej nesh po bëjnë gjithçka që mundemi për të parandaluar kontraktimin e virusit.

Studiuesit po mësojnë gjithnjë e më shumë se si mund të mbrohemi nga virusi dhe të parandalojmë rezultate të dobëta si shtrimi në spital. Një nga zbulimet më interesante sugjeron që higjiena jonë orale ndikon në rrezikun tonë për rezultate të tilla.

Higjiena orale dhe Covid-19

Mikrobioma – ose ambienti bakterial në zorrë – ndikon në imunitetin tonë sepse bakteret e zorrëve luajnë një rol në zhvillimin e qelizave të bardha të gjakut, dhe qelizat e bardha të gjakut ndihmojnë sistemin imunitar për të luftuar patogjenët e dëmshëm dhe infektivë, shkruan First For Women.

Ashtu si mikrobioma e zorrëve mund të ndikojë në imunitetin tonë, kështu mund të ndodhë edhe me mikrobiomën orale, e cila i referohet mjedisit bakterial në gojë. Të paktën, kjo është ajo që po thonë një ekip studiuesish britanikë pasi kanë hetuar korrelacionin midis higjienës orale dhe rezultateve të COVID-19.

Sipas rishikimit të studimeve, të botuara në British Dentist Journal, 20 për qind e pacientëve me coronavirus kalojnë në sëmundje të rëndë (zakonisht garanton shtrimin në spital) me nivele të larta të shënjuesve inflamatorë.

Mikrobioma orale në gojën e pacientëve me COVID-19 u studiua, duke i kushtuar vëmendje të madhe atyre me higjienë të dobët orale ose sëmundje të mishit të dhëmbëve. Autorët shkruajnë, “Ne studiojmë lidhjen midis ngarkesës së lartë bakteriale në gojë dhe komplikimeve post-virale, dhe sesi përmirësimi i shëndetit oral mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve nga COVID-19”.

Sipas studiuesve, sekrecionet orale të baktereve të dëmshme në gojë mund të depërtojnë në mushkëri, duke rritur rrezikun e infektimit të mushkërive. Brenda personave që analizuan, ngarkesa e lartë bakteriale në gojë lidhej me komplikime të rënda të mushkërive si pneumonia, sindroma akute e distresit respirator (ARDS) dhe sepsa.

Studiuesit gjithashtu vunë në dukje me kujdes se ata me sëmundje të mishit të dhëmbëve konsiderohet të kenë një rrezik 25 për qind të rritur të sëmundjes së zemrës, një rrezik për 20 për qind të rritur të presionit të lartë të gjakut dhe tre herë rrezikun e marrjes së diabetit – të gjithë këta janë faktorë rreziku për COVID-19.

Ideja këtu është që goja, si portë hyrëse në trup, ofron një pikë hyrëse për bakteret dhe mikrobet për të hyrë në sistemin tuaj të frymëmarrjes dhe rrjedhën e gjakut. Një mjedis i shëndetshëm bakterial në gojë mund të mbajë sistemin tuaj imunitar të funksionojë si duhet, ndërsa e kundërta mund të çojë në sëmundje dhe infeksion.

“Higjiena e mirë e gojës është njohur si një mjet për të parandaluar infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes te pacientët, veçanërisht në ata mbi moshën 70 vjeç”, shkruajnë studiuesit. “Higjiena e gojës duhet të mirëmbahet, sidomos gjatë një infeksioni me SARS-CoV-2 në mënyrë që të zvogëlohet ngarkesa bakteriale në gojë dhe rreziku i mundshëm i super infektimit bakterial”. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat