Çfarë hanë ata që kanë më pak komplikime dhe një zemër më të fortë

Këshilla mjekësore

Çfarë hanë ata që kanë më pak komplikime dhe një zemër më të fortë

Më: 25 shkurt 2021 Në ora: 13:12
Foto ilustrim

Konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të pasura me acide yndyrore omega-3 , si me origjinë shtazore dhe bimore, duket se ka një efekt pozitiv si në përmirësimin e cilësisë së jetës së njerëzve në rrezik të sëmundjeve kardiovaskulare, ashtu edhe në një prognozë më të mirë në rast të infarktit të miokardit .

Gjetjet vijnë nga një studim i përbashkët shkencor nga Instituti i Kërkimeve Spitalore Gjermane Trias i Pujol (IGTP) dhe Instituti i Kërkimeve Mjekësore Barcelona del Mar (IMIM), të dy me qendër në Barcelonë, dhe botuar në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë.

Studimi mblodhi dhe analizoi të dhëna për 950 pacientë të trajtuar për sulm në zemër. 

Në kohën e pranimit në spital, nivelet e omega-3 u matën në gjakun e tyre - një matje që tregon saktësisht sasinë e acideve yndyrore specifike që ata kishin konsumuar në javët para marrjes së mostrave, dmth para se të pësonin një sulm në zemër.

Studiuesit monitoruan shëndetin e pacientëve për tre vjet pas daljes nga spitali dhe zbuluan se nivelet e larta të omega-3 në gjak në kohën e sulmit në zemër shoqëroheshin me një rrezik më të ulët të ndërlikimeve.

Nga acidi eikosapentaenoik (EPA) është një lloj omega-3 acid yndyror gjenden në peshk yndyror. 

Kur hamë rregullisht peshk të yndyrshëm , acidi eikosapentaenoik përfshihet në fosfolipidet në membranat e kardiomiociteve, duke i mbrojtur ata nga një gamë e gjerë faktorësh stresues në zemër. 

Ky pasurim i membranave të miokardit zvogëlon dëmtimin e shkaktuar në rast të një sulmi në zemër.

Një risi e rëndësishme e këtij studimi është se ai gjithashtu u përqendrua në një lloj tjetër të acidit yndyror omega-3, me origjinë bimore , i njohur si acid α-linolenik (ALA), i cili gjendet në arra, si dhe soje, dhe derivatet e tyre. dhe që është studiuar shumë më pak krahasuar me omega-3 në prodhimet e detit.

Studiuesit vunë re se acidi eikosapentaenoik dhe acidi α-linolenik nuk konkurrojnë, por plotësojnë njëri-tjetrin. 

Nivele të larta të acidit eikosapentaenoic ishin të shoqëruara me një rrezik më të ulët të ri-hospitalizimit nga shkaqet kardiovaskulare, ndërsa nivelet më të larta të acidit α-linolenic ishin të shoqëruara me një rrezik të zvogëluar të vdekjes.

Antoni Bayes , Drejtori i Kardiologjisë në Trias gjermane, ka deklaruar se përfshirja e omega-3 në dietën e pacientëve në rrezik të sëmundjeve kardiovaskulare është një strategji gjithëpërfshirëse për të përmirësuar edhe cilësinë e jetës dhe prognoza kur ata vuajnë një zemër sulm.

Nga ana e tij, Aleix Sala , një studiues në IMIM-Hospital del Mar dhe përgjegjës për marrjen e mostrave të gjakut, shpjegon se ky studim është i rëndësishëm pasi demonstron efektet plotësuese (dhe jo-konkurruese) të dy llojeve të acideve yndyrore omega-3.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat