Kërkohet angazhim më i madh për punën vullnetare - Bota Sot
Kërkohet angazhim më i madh për punën vullnetare

Kosova

Kërkohet angazhim më i madh për punën vullnetare

Më: 5 dhjetor 2019 Në ora: 16:26
Shënohet Dita ndërkombëtare e vullnetarizmit

(E plotësuar) - Në kuadër të shënimit të Ditës ndërkombëtare të vullnetarizmit u kërkua angazhim më i madh për të vendosur punën vullnetare si prioritet te të rinjtë dhe qytetarët në Kosovë. Krahas kësaj u tha se vullnetarizmi në Kosovë është një traditë e kahershme dhe kjo po ringjallet.

Me moton “Të bëjmë punë vullnetare për një ardhmëri gjithëpërfshirëse”, shumë të rinj u mblodhën sot pasdite për të shënuar këtë ditë bashkë me përfaqësues të institucioneve dhe organizata ndërkombëtare.

Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, Habit Hajredini duke folur për vullnetarizmin, tha se janë duke bërë përpjekje që të nxirret një koncept-dokument në mënyrë që të nxitet puna vullnetare dhe jo që ajo të ngulfatet.

Hajredini: Me këtë koncept-dokument do të rregullohet vullnetarizmi

“Ne në Kosovë kemi rregulluar vetëm një segment, vetëm një sektor të vullnetarizmit. Ajo që ka të bëjë me komponentin e të rinjve, por vullnetarizmi kërkon një mobilizim një punë, një angazhim gjithëpërfshirës. Me këtë koncept-dokument që ka gjithë përfshirje dhe diversitet të institucioneve dhe të shoqërisë civile jemi duke përpjekur për të rregulluar vullnetarizmin për të nxitur promovimin e jo për ta ngulfatur, por të lihet e lirë puna vullnetare e qytetarëve dhe të rinjve të të gjitha moshave”, tha ai.

Ndërsa, drejtori i Departamentit për rini në kuadër të MKRS-së, Feim Hoxha inkurajoi të rinjtë për punën vullnetare, teksa përmendi disa prej iniciativave të ministrisë në shërbim të rinisë dhe vullnetarizmit.

Hoxha: Kemi rregulluar punën e vullnetarëve përmes ligjit

“Vullnetari është një person që bën punë pa pagë. Puna e tyre nuk bazohet në asnjë lloj lakimi dhe shpërblimi material. Shpërblimi i vullnetarit është vlerësimi dhe motivimi i tyre... Jemi institucioni i vetëm që kemi të rregulluar punën e vullnetarëve përmes ligjit për fuqizim dhe pjesëmarrje të rinisë dhe udhëzimit administrativ për punën vullnetare”, u shpreh ai.

Shefi i Misionit të OSBE në Kosovë, Jan Braathu duke folur për ndihmën vullnetare për Shqipërinë e prekur nga tërmeti javën e kaluar, tha se solidariteti dhe puna vullnetare është traditë në Kosovë. Për këtë ai tha se vullnetarizmi në Kosovë po ringjallet më shumë.

Braathu: Vullnetarizmi në Kosovë po ringjallet

“Është një gjë e rëndësishme për shoqërinë, për komunitetin. Puna që ju bëni është me rëndësi për juve si individ për gjithë neve si individ sa herë që bëjmë punë vullnetare. Mbledhim përvoja, eksperienca duke iu ndihmuar të tjerëve. Është një situatë kur të gjithë palët dalin fitimtarë në fund. Vullnetarizmi është njëra prej qëllimeve kryesore në kuadër të strategjisë të bashkëpunimit me shoqërinë civile dhe vazhdon të jetë për vitin në vijim 2019-2020. Unë mendoj se vullnetarizmi në Kosovë po ringjallet, po rimëkëmbet”, tha Braahtu

Kreu i Zyrës së UNICEF-it në Kosovë, Murat Shahin u shpreh se çelësi i vullnetarizmit është platforma që do të hartohet nga Qeveria.  Sipas tij kjo do t’i shërbejë shumë komuniteteve që kanë nevojë për punë vullnetare.

Shahin: Organizimi i vullnetarizmit bëhet vetëm përmes platformës

“Unë iu bëj thirrje që organizoni vullnetarizmin dhe kjo është e mundur vetëm përmes platformës së vullnetarëve”, tha ai.

Ndryshe, Dita Ndërkombëtare e Vullnetarizmit është ditë e caktuar nga Asambleja e Përgjithshme OKB-së në vitin 1985 dhe u dedikohet të gjithë atyre vullnetarëve të shumtë anembanë botës, të cilët sakrifikojnë interesat e tyre personale, në interes të shoqërisë dhe komunitetit.

***

Solidariteti dhe puna vullnetare është traditë në Kosovë dhe një gjë e tillë po ringjallet gjithnjë e më shumë.

Kështu u tha sot me rastin e shënimit të Ditës ndërkombëtare të vullnetarizmit, në të cilën morën qindra të rinj vullnetarë, si dhe përfaqësues të institucioneve dhe organizatave ndërkombëtare.

Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, Habit Hajredini duke folur për vullnetarizmin, tha se janë duke bërë përpjekje që të nxirret një koncept-dokument në mënyrë që të nxitet puna vullnetare dhe jo të ngulfatet.

Ndërsa, drejtori i Departamentit për Rini në kuadër të MKRS-së, Feim Hoxha inkurajoi të rinjtë për punën vullnetare, teksa përmendi disa prej iniciativave të ministrisë në shërbim të rinisë dhe vullnetarizmit.

Shefi i misionit të OSBE në Kosovë, Jan Braathu duke folur për ndihmën vullnetare për Shqipërinë e prekur nga tërmetit javën e kaluar, tha se solidariteti dhe puna vullnetare është traditë në Kosovë. Për këtë ai tha se vullnetarizmi në Kosovë po ringjallet më shumë.

Kreu i Zyrës së UNICEF-it në Kosovë, Murat Shahin u shpreh se çelësi i vullnetarizmit është platforma që do të hartohet nga Qeveria.

Sipas tij, kjo do t’i shërbejë shumë komuniteteve që kanë nevojë për punë vullnetare.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat