Partneri ideal? Një person i mirë…

Life style

Partneri ideal? Një person i mirë…

Më: 5 dhjetor 2020 Në ora: 06:46
Ilustrim

Kriteret që drejtojnë zgjedhjen e partnerit të jetës ishin fokusi i një studimi të kryer në Universitetin e Swansea në Britaninë e Madhe dhe të botuar në Journal of Personality. Studiuesit kërkuan nga rreth 2,500 studentë universitarë nga pjesë të ndryshme të botës të listonin tiparet që ata do të donin të ‘blinin’ për një partner ideal. Në krye të listës qëndronte  tërheqja fizike, perspektiva e mirë financiare, mirësia, humori, krijimtaria dhe të tjera. Zgjedhja nuk ishte vetëm për tiparet që do të blinin, por edhe në çfarë sasie.

Në fillim, studentët kishin një buxhet të pakufizuar dhe shpenzuan shumë për shumë karakteristika. Sidoqoftë, ndërsa përparonte eksperimenti, buxheti u tkurr, duke i shtyrë pjesëmarrësit të kuptonin se cilat karakteristika ishin thelbësore për ta. Studimi krahasoi preferencat midis atyre që erdhën nga vendet perëndimore (Britania e Madhe, Norvegjia dhe Australia) me vendet lindore (Singapori, Malajzia dhe Hong Kong) dhe midis burrave dhe grave. Rezultatet? Ndërsa, midis Lindjes dhe Perëndimit, kishte disa ndryshime, kishte mbi të gjitha ngjashmëri të dukshme. Në përgjithësi, pavarësisht nga territori i origjinës dhe gjinisë, tipari të cilit i është dhënë rëndësia më e madhe është mirësia, në të cilën pjesëmarrësit shpenzuan mesatarisht 25% të fondeve. Dy karakteristikat e tjera më të “fituara” ishin tërheqja fizike dhe perspektiva e mirë financiare, ndërsa interesi i vogël ishte i rezervuar për tipare të tjera, të tilla si krijimtaria.

Ky hulumtim mund të ndihmojë në qartësimin e universalitetit të disa sjelljeve njerëzore. “Nëse burrat dhe gratë veprojnë në mënyrë të ngjashme në të gjithë botën, kjo i jep besim idesë që disa sjellje zhvillohen pavarësisht kulturës, sesa për shkak të saj”, tha Andrew Thomas, një nga autorët e studimit. Përveç këtyre ngjashmërive të rëndësishme, u gjetën edhe disa ndryshime interesante, për shembull në lidhje me seksin. Burrat perëndimorë alokuan më shumë nga buxheti i tyre për atraktivitetin fizik sesa gratë (22% kundrejt 16%), ndërsa gratë e të gjitha prejardhjeve alokuan më shumë para për perspektiva të mira financiare sesa burrat (18% vs 12 %)

Rezultatet treguan gjithashtu një ndryshim të rëndësishëm në një karakteristikë tjetër, dëshirën për të pasur fëmijë, e cila ishte një përparësi vetëm për gratë perëndimore. Në kulturat ku kontracepsioni është i përhapur, dëshira e një partneri për të pasur fëmijë mund të jetë i dobishëm për ndërtimin e një familje me fëmijë. Përkundrazi, në kulturat ku përdorimi i kontracepsionit është më pak i përhapur, lindja e fëmijëve mund të jetë pasojë e natyrshme e seksit brenda një marrëdhënieje, duke e bërë dëshirën për të pasur fëmijë më pak të rëndësishme.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat