​Majmunët kanibalë hanë foshnjat nga fisi i tyre

Ndryshe

​Majmunët kanibalë hanë foshnjat nga fisi i tyre

Më: 22 nëntor 2020 Në ora: 22:32
Ilustrim

Për shumë dashamirët e primatëve, përmendja e një majmuni kapuçin ka shumë të ngjarë të evokojë imazhin e një krijese me fytyrë të bardhë, energjike dhe djallëzore, shumë si ajo në ekskluzivitetin e Natës në Muze.

Asnjë imazh që lidhet me majmun nuk mund ta skajojë fushën e dhunës ose sjelljes anormale. Sidoqoftë, shkencëtarët kohët e fundit raportuan një shfaqje jashtëzakonisht të rrallë dhe të çuditshme të sjelljes midis specieve - kanibalizmin.

Në një raport të botuar në revistën Ecology and Evolution, studiuesit detajuan një rast të rrallë kanibalizmi brenda një komuniteti kapuçinësh panamanë me fytyrë të bardhë në Kosta Rika. Incidenti përfshiu ngrënien e kufomës së një foshnje femër 10-ditore nga dy anëtarë të grupit - një mashkull i mitur dhe një femër. Interesante, ky është rasti i vetëm i raportuar i kanibalizmit në mesin e popullatës së studimit në mbi 30 vjet.

"Ky është rasti i vetëm i kanibalizmit të raportuar në popullsinë e studimit të sektorit Santa Rosa në mbi 37 vjet vëzhgimi në grupe studimi 5 +. Për më tepër, nuk ka raporte të botuara të kësaj sjellje nga lokacioni afër Lomas Barbudal që nga viti 1990 ", shkruajnë autorët.

Kapuçinët konsumojnë si bimë ashtu edhe kafshë të tjera më të vogla. Së bashku me ushqimin që ata marrin nga burimet bimore, ata janë të njohur që ushqehen herë pas here me kurrizorë më të vegjël siç janë hardhucat, ketrat dhe zogjtë. Më e rëndësishmja, ata hanë vetëm gjahun që kanë vrarë, dhe në raste, mund ta ndajnë atë me anëtarët e tjerë të grupit të tyre.

Kanibalizmi, që është konsumimi i një organizmi nga anëtarët e specieve të veta, nuk është i padëgjuar në botën e kafshëve. Ironikisht, edhe qeniet njerëzore kanë qenë të njohura që marrin pjesë në mishin e llojit të tyre.

Sidoqoftë, kanibalizmi midis primatëve të Botës së Re (që gjendet vetëm në Amerikën Qendrore dhe Jugore dhe Meksikë) është jashtëzakonisht i rrallë, dhe vetëm tetë raste janë vërejtur në gjashtë specie të ndryshme deri më tani.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat