Fëmijët mendërisht të fortë pyeten çdo ditë për këto 5 gjëra

Shëndetësia

Fëmijët mendërisht të fortë pyeten çdo ditë për këto 5 gjëra

Më: 21 prill 2021 Në ora: 09:22
Foto ilustrim

Lidhja emocionale midis prindit dhe fëmijës mund të forcohet kur komunikoni shëndetshëm me ta. Këto 5 pyetje që mund t’u bëni fëmijëve tuaj, do të ndihmojnë në kapërcimin e hendekut emocional që nganjëherë mund të fillojë të formohet kur një fëmijë arrin moshën 6 vjeç.

Pyetje për ta ndihmuar fëmijën tuaj të përpunojë më mirë emocionet e tij

Në shoqërinë e sotme, janë shumë të larta rreziqet që një prind të ketë fëmijë që vuajnë nga një sëmundje e shëndetit mendor. Statistikat e vitit 2014 treguan se një në çdo pesë të rritur ka një çrregullim mendor të diagnostikueshëm. Kjo është 18.1% e popullsisë. Dhe kjo ishte shumë kohë më parë. E njëjta gjë mund të thuhet për të rriturit e rinj. Aktualisht 20% diagnostikohen  ose do të diagnostikohen në një moment me një sëmundje të shëndetit mendor siç janë depresioni, ankthi ose përdorimi i substancave.

Përqindja e moshës rinore 8-15 vjeç me një çrregullim mendor të diagnostikueshëm është si më poshtë.

Çdo çrregullim – 13.1%

ADHD – 8.6%

Çrregullime të humorit – 3.7%

Çrregullimi i madh depresiv – 2.7%

Atëherë, çfarë duhet të bëjmë ne si prindër me këtë informacion? A duhet të ulemi, të shpresojmë dhe të lutemi që fëmijët tanë të jenë të shëndetshëm mendërisht? Apo ka diçka që mund të bëjmë për t’i ndihmuar ata të pranojnë veten e tyre, të përpunojnë më mirë emocionet negative dhe të mësojnë të kalojnë nëpër vështirësi?

Sot, dua të tregoj disa gjëra që duhet t’ua komunikojmë fëmijëve tanë, të cilat do të ndikojnë pozitivisht tek ata dhe do të ushqejnë shëndetin e tyre emocional dhe mendor. Unë besoj se kur bashkësia familjare është e shëndetshme edhe shoqëria jonë mund të jetë e shëndetshme.

Pse duhet t’ia bëni çdo ditë fëmijës tuaj këto pyetje?

Ndonjëherë vëmendjes sonë si prindër i mungon shenja emocionale e nevojave të fëmijëve tanë, thjesht për t’i siguruar ata fizikisht. Por fëmijëve u duhet shumë më tepër sesa një vakt i nxehtë dhe i shpejtë në darkë. Ata kanë nevojë për qëllimshmëri dhe që ju të identifikoheni me ta. Së bashku me modelimin se si duket një person i shëndetshëm, si prindër, neve na është dhënë përgjegjësia për të ndihmuar fëmijët tanë të lundrojnë në emocionet e tyre negative.

Dhe edhe pse mund të ndihemi të pafuqishëm dhe të mendojmë se e vetmja mënyrë që fëmijët tanë të mësojnë ta bëjnë këtë është me një terapist, ne nuk jemi të pafuqishëm dhe mund të ndikojmë drejtpërdrejt tek fëmijët tanë dhe t’i pajisim ata që të lulëzojnë emocionalisht në kulturën tonë.

Nuk duhet thënë që fëmija juaj nuk ka nevojë për një terapist ose këshilltar. Ka situata që fëmija juaj mund të ketë nevojë për ndihmë nga jashtë. Në fakt, duhet një përulësi nga një pjesë e prindërve për t’u lejuar fëmijëve të tyre një këshilltar, ose të rritur të tjerë të shëndetshëm në jetën e tyre. Ndonjëherë fëmijët do të kërkojnë këshilla nga një i rritur që nuk është prindi i tyre. Kështu që ndërsa plaken, mos dekurajoni individë të tjerë të shëndetshëm që të jenë larg jetës së tyre.

Prindërimi gjithashtu përfshin pranimin që nuk do të kesh gjithmonë përgjigjet dhe kjo është në rregull. Ajo që është e rëndësishme është që ju të bëni më të mirën tuaj për të hulumtuar, kuptuar dhe zbatuar gjithçka që mundeni, për t’u identifikuar më mirë me fëmijët tuaj dhe t’u jepni atyre mjetet për të punuar me emocionet e tyre.

5 pyetje që e ndihmojnë fëmijën tuaj të ndjehet sikur mund t’ju besojnë

Si po ndiheni sot emocionalisht?

Shumë prindër humbin në ditët e tyre të ngarkuara dhe pyetja e fëmijës për diçka kaq të thjeshtë si: “Si jeni?” ndonjëherë nuk ndodh. Por edhe kjo pyetje jo domosdoshmërisht godet në shenjë. Duke bërë pyetjen, “Si po ndiheni sot emocionalisht?” ju mund të hapni një kategori krejt të re të të kuptuarit të botës së fëmijës suaj, veçanërisht nëse vini re që ndihen paksa të mërzitur.

Duke adresuar “ndjenjat” dhe “emocionet” me këtë pyetje, ju po u komunikoni atyre se ata kanë ndjenja dhe emocione dhe është krejt në rregull t’i ndiejnë ato, t’i shprehin dhe t’i ndajnë me ju. Në këtë mënyrë u tregoni atyre ndjeshmëri. Ju po u shprehni atyre se doni të dini për emocionet e tyre dhe në këmbim, ata ndihen të sigurt për t’i ndarë ato.

Mos thuaj

Mos supozoni se diçka nuk shkon duke thënë: “Çfarë nuk është në rregull?”, por në vend të kësaj, lejo që ata të ndajnë emocionet e tyre. Tregojuni atyre që jeni gjithmonë pranë tyre dhe krijoni një hapësirë pa gjykim ku ata mund të ndajnë gjithçka me ju, pa i ndëshkuar.

Nëse e shihni që fëmija juaj ka nevojë për ndihmë, pyetini nëse është në rregull që të jepni këshillat tuaja. Mos u impononi atyre mendimet tuaja. Nëse ata nuk e duan atë, atëherë lëri atë. Ata që e dinë që ju jeni aty për ta ndonjëherë është e mjaftueshme për të qenë në gjendje të lundroni në atë rrethanë të vështirë.

Çfarë do të dëshironit të bënit me mua sot?

Shumë herë, djali im i madh më bën këtë pyetje. Kam vërejtur që nëse e pyes më parë, bota e tij ndriçon dhe ai është aq i ngazëllyer saqë e mendova së pari. Bëjuni fëmijëve tuaj pyetjet që ata ju bëjnë, tregoni se identifikoheni me ta dhe dëshironi të merrni iniciativën.

Koha e kaluar së bashku si familje është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni si prind. Por sigurohuni që është e qëllimshme. Kjo do të thotë që ju nuk e kontrolloni telefonin tuaj, ose bëni vetëm atë që dëshironi të bëni. Edhe nëse janë 15 minuta kohë e qëllimshme duke bërë diçka që ata e duan, kjo do të thotë gjithë bota për ta. Nëse nuk mund të gjeni 15 minuta kohë për fëmijën tuaj, atëherë unë do t’ju sugjeroja të ndryshoni gjërat dhe të gjeni kohën. Unë nuk e them atë në një mënyrë gjykuese, por kujdesi mendor për fëmijën tuaj do të kërkojë gjithmonë shpenzim të kohës me ta. Është kaq e thjeshtë.

Çfarë ndodhi sot që ju bëri të buzëqeshni ose të qeshni

Ti bëni këtë pyetje fëmijës tuaj, e cila nuk do të përfundojnë me një po ose jo, do t’i ndihmojë ata të mendojnë për përgjigjen, në vend që të përgjigjen shpejt me një “JO”. Kur e pyes djalin tim pas shkollës, ai ndonjëherë ka një përgjigje, por jo gjithmonë. Çështja është se juve ju intereson të dini për ditën e tij. Ju intereson të dini nëse ata janë trajtuar keq. Ju kujdeseni të dini se ata ndihen të sigurt. Fëmijët tuaj duhet të dinë që ju interesoheni edhe për ngjarjet më të vogla, të rëndomta dhe ndonjëherë qesharake të jetës së tyre si adoleshent. Të kesh një marrëdhënie të shëndetshme emocionale me fëmijët e tu kërkon durim dhe mirëkuptim që ndonjëherë të mund ta mbash zemrën e tyre të vogël në duar. Jini gjithnjë të kujdesshëm me ta.

Për çfarë jeni mirënjohës sot?

Së bashku me bërjen e pyetjeve që janë fillime të mira bisedash, është jetësore që t’i ndihmoni ata të shohin gjërat e mira që ndodhin në jetën e tyre. Në civilizimin perëndimor, fatkeqësisht fëmijët nuk janë të vetëdijshëm për atë që kanë, dhe SHUMË të vetëdijshëm për atë që nuk kanë.

Pra, si të rrisim fëmijët që janë të kënaqur dhe mirënjohës? Epo, së bashku me të qenit mirënjohës dhe i kënaqur me veten tuaj për të modeluar për ta se si duket, ju mund t’i pyesni ata, për atë që janë mirënjohës çdo ditë.

A ka ndonjë gjë që dëshironi ta thoni, e cila mund të jetë e vështirë të thuhet?

Zakonisht nuk bëjmë çdo ditë këtë pyetje, por kur ai duket sikur është paksa i dëshpëruar ose i trishtuar për diçka. Ne kemi krijuar për fëmijën tonë një zonë të sigurt. Në bisedat tona, ne duam që fëmijët tanë të dinë se nuk i gjykojmë, se jemi gjithmonë në anën e tyre dhe duam më të mirën për ta. Natyrisht, në jetën e fëmijës suaj do të ndodhin gjëra që janë befasuese, për të ardhur keq, ose gjëra që ju dëshironi të mund t’i kishit ndryshuar për ta. Por gjëja e rëndësishme është të krijoni një hapësirë ku ata të ndjehen të lirë të ndajnë ato gjëra.

A nuk do të preferonit që fëmija juaj të ndihej i sigurt për të ndarë gjërat e këqija në vend që t’ua fshihte? Për ta bërë këtë, ju duhet t’u jepni atyre hapësirë. Nëse ata ndajnë me ju diçka të ndjeshme që ishte e vështirë për ta të thënë, atëherë shpërblejeni atë, mos e ndëshkoni.

Duke thënë “kjo mund të jetë e vështirë të thuhet” ju e pranoni se ata mund ta kenë të vështirë ta thonë dhe kjo është në rregull. Ata duhet të dinë që me ju mund të ndajnë edhe gjërat më të thella, pa gjykim dhe pa dënim.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat