Hëna është “gati krejtësisht metalike”! - Bota Sot
Hëna është “gati krejtësisht metalike”!

Shkencë & Teknologji

Hëna është “gati krejtësisht metalike”!

Më: 6 korrik 2020 Në ora: 12:23
Foto Ilustrim

Kur shikoni sipërfaqen e bardhë dhe gri të pluhurosur të Hënës është e vështirë të dini saktësisht se çfarë po kërkoni. Këtu në Tokë, sipërfaqja është e mbuluar në dhe, rërë ose gurë.

Pra, çfarë fshihet në sipërfaqen e zbehtë të Hënës?

Sipas hulumtimeve të reja të bëra nga Orbiter Lunar Reconnaissance of NASA, me sa duket ka shumë më tepër metal në Hënë nga sa mendohej.

LRO është një pajisje mjaft e mahnitshme e pajisjeve, dhe është e pajisur me një radar që zbulon jo vetëm disa nga veçoritë gjeografike interesante të sipërfaqes së Hënës, por gjithashtu mund të ofrojë një sugjerim për atë që shtrihet nën të.

NASA thotë se provat e reja tregojnë për nivele më të larta të hekurit dhe titanit sesa shkencëtarët kishin menduar.

Hulumtimi, i cili u botua në revistën Earth and Planetary Science Letters, u përqëndrua në leximet e marra nga skanimet e kraterave të mëdhenj në sipërfaqen hënore.

Këto kratera me ndikim kanë aftësinë të zbulojnë se çfarë ka brenda tyre, dhe t’u ofrojë studiuesve informacione që mund të lënë të kuptohet për origjinën e saj.

Sidoqoftë, leximet në përbërje nga kraterat e thella sugjerojnë që sipërfaqja po fsheh metalin e saj nën tokë.

Duke përdorur instrumentin Mini-RF në LRO, ekipi mati aftësinë e materialit për të transmetuar energji elektrike, e cila është gjithashtu një matje e metaleve të pranishëm.

Kjo sugjeron që sapo të gërmoni mjaftueshëm thellë, metaliteti i Hënës është relativisht i njëtrajtshëm, dhe potencialisht shumë më tepër sesa supozohej më parë.

Këto gjetje mund të mbështesin teorinë se Hëna u krijua pas një përplasjeje midis një Tokë të re dhe një objekti shumë më të madh, si një planet tjetër

Fjalë kyçe ur shikoni sipërfaqen e bardhë dhe gri të pluhurosur të Hënës është e vështirë të dini saktësisht se çfarë po kërkoni. Këtu në Tokë sipërfaqja është e mbuluar në dhe rërë ose gurë. Pra çfarë fshihet në sipërfaqen e zbehtë të Hënës? Sipas hulumtimeve të reja të bëra nga Orbiter Lunar Reconnaissance of NASA me sa duket ka shumë më tepër metal në Hënë nga sa mendohej transmeton Telegrafi. LRO është një pajisje mjaft e mahnitshme e pajisjeve dhe është e pajisur me një radar që zbulon jo vetëm disa nga veçoritë gjeografike interesante të sipërfaqes së Hënës por gjithashtu mund të ofrojë një sugjerim për atë që shtrihet nën të. NASA thotë se provat e reja tregojnë për nivele më të larta të hekurit dhe titanit sesa shkencëtarët kishin menduar. Hulumtimi i cili u botua në revistën Earth and Planetary Science Letters u përqëndrua në leximet e marra nga skanimet e kraterave të mëdhenj në sipërfaqen hënore. Këto kratera me ndikim kanë aftësinë të zbulojnë se çfarë ka brenda tyre dhe t’u ofrojë studiuesve informacione që mund të lënë të kuptohet për origjinën e saj. Sidoqoftë leximet në përbërje nga kraterat e thella sugjerojnë që sipërfaqja po fsheh metalin e saj nën tokë. Duke përdorur instrumentin Mini-RF në LRO ekipi mati aftësinë e materialit për të transmetuar energji elektrike e cila është gjithashtu një matje e metaleve të pranishëm. Kjo sugjeron që sapo të gërmoni mjaftueshëm thellë metaliteti i Hënës është relativisht i njëtrajtshëm dhe potencialisht shumë më tepër sesa supozohej më parë. Këto gjetje mund të mbështesin teorinë se Hëna u krijua pas një përplasjeje midis një Tokë të re dhe një objekti shumë më të madh si një planet tjetër Hëna është “gati krejtësisht metalike”!
Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat