Këto 8 ngjarje të mëdha ndodhën në Ramazan

Ndryshe

Këto 8 ngjarje të mëdha ndodhën në Ramazan

Më: 13 prill 2021 Në ora: 20:25
Foto ilustrim

Tetë ngjarje të mëdha që ndodhën në Ramazan

Duke filluar me zbritjen e Kur’anit, muaji i Ramazanit gjithmonë ka sinjalizuar një muaj me ngjarje të rëndësishme historike. Ne kemi përpiluar një listë me tetë gjërat më të mëdha që ndodhën në Ramazan.

1. Zbriti Kur’ani
Siç përmend Allahu në kaptinën Bekare, Ramazani është muaji në të cilin u shpall Kur’ani.

“Muaji i Ramazanit është ai në të cilin u shpall Kur’ani, udhëzim për popullin dhe prova të qarta të udhëzimit dhe kriterit”.

{Kur’an El-Bekare: 185}

2. Beteja e Bedrit u fitua
Beteja e Bedrit u zhvillua në ditën e 17 të Ramazanit në vitin e dytë të kalendarit Hixhri, betejë në të cilën muslimanët ishin fitimtarë.

3. Mekka u çlirua
Në vitin e tetë Hixhri, Profeti (sal Allahu alejhi we selem) hyri me një ushtri prej 10,000 vetësh për të çliruar qytetin e Mekës, i cili ishte një çlirim paqësor pa viktima. Ky çlirim sinjalizoi fundin e adhurimit të idhujve dhe paganizmit në Gadishullin Arabik dhe kthimin në adhurimin e Perëndisë Një të Vërtetë.

4. Vdiq Hatixhja gruaja e parë e Profetit (sal Allahu alejhi we selem)
Gruaja e dashur e Pejgamberit Muhammed (sal Allahu alejhi we selem) prej më shumë se dy dekadash, me sa duket ka vdekur në vitin e dhjetë pas profetësisë gjatë muajit Ramazan. Kjo e preku Profetin (sal Allahu alejhi we selem) thellë dhe është një nga arsyet pse ky vit specifik ishte titulluar “Viti i pikëllimit”.

5. U vra Ali Ibn Ebi Talibi
Kalifi i katërt i Islamit dhe kushëri i Profetit Muhamed (sal Allahu alejhi we selem) u vranë tragjikisht nga Havarixhët më 17 të Ramazanit në vitin 40 hixhri në Kufe.

6. Njerëzit e Taifit e pranuan Islamin
Në vitin e 9-të të Hixhretit në muajin e bekuar të Ramazanit, Fisi i Thaqifit nga qyteti i Taifit erdhi ta pranonte Islamin pas njëzet viteve të armiqësisë ndaj Profetit (sal Allahu alejhi we selem) dhe Islamit.

7. Salahudini i mposhti kryqtarët
Në Ramazan të vitit 1187-të, Salahudini erdhi dhe i mposhti kryqtarët në betejën e Hattinit. Kjo betejë sinjalizoi se ishte fundi i kryqtarëve. Kjo gjithashtu hapi rrugën që Salahudini të mbërrijë së shpejti në Jeruzalem.

8. U mundën Mongolët.
Ndërsa Mongolët kërkuan në të gjithë Tokën dhe vranë njerëz në miliona, Mamluk Sultan Qutuz i Egjiptit e kuptoi se do të merrte qëndrim për të shpëtuar jo vetëm muslimanët, por edhe pjesën tjetër të popullsisë së botës nga rrënimi i plotë.

Pra, më 15 të Ramazanit në vitin 658 Hixhri ai i udhëhoqi muslimanët në një betejë kundër Mongolëve në burimet e Goliathit, ku u pa disfata e parë ndonjëherë e Mongolëve. Mongolët u mposhtën për herë të dytë në Betejën e Shaqabit, që gjithashtu u zhvillua në Ramazan në vitin 702 Hixhri.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat