Dezinformim politik dhe shoqëria demokratike

Opinione

Dezinformim politik dhe shoqëria demokratike

Nga: Ali Hertica Më: 6 korrik 2020 Në ora: 07:12
Ali Hertica

Shkencëtarët politikë shpesh kanë treguar që votuesit e partive radikale të majta dhe të djathta populiste bëjnë zgjedhje të vetëdijshme, ata kryesisht votojnë për këto parti sepse janë dakord me qëndrimet e shprehura. Sidoqoftë, votuesit e partive populiste shpesh portretizohen si të informuara dhe të ndjeshme ndaj fjalëve evokuese, por mashtruese të një lideri karizmatik. Kjo jo vetëm për shkak të një interpretimi negativ të përhapur të konceptit të "populizmit". Populizmi shoqërohet rregullisht me oportunizëm politik ("duke thënë atë që njerëzit duan të dëgjojnë"), naivitet ("zgjidhje të thjeshta për problemet komplekse") dhe demagogji ose ngatërrohet me koncepte ngjitur, por thelbësisht të ndryshme si p.sh. ksenofobia ose nacionalizmi.

Deri në çfarë mase është stereotipizimi i votuesve populist si budalla politik ose i gabuar, nëse ndonjë gjë fare. Në kontekstin bashkëkohor të "lajmeve të rreme", kjo pyetje është ndoshta më e rëndësishme se kurrë. A janë votuesit e partive populiste mbi mesataren të ndjeshme ndaj informacionit mashtrues të shpërndarë nga politikanët dhe media sociale? Në studimin tonë të botuar së fundmi, ne japim një përgjigje fillestare për këto pyetje.

Ne supozuam një përkufizim të pranuar akademik të populizmit si një seri idesh që së bashku bëjnë një dallim moral midis elitës "të korruptuar" dhe qytetarëve "të virtytshëm". Shkurt, partitë populiste janë parti që akuzojnë elitën (politike) për shpërdorim të pushtetit dhe nëse ata me vetëdije injorojnë dëshirat e qytetarëve 'të zakonshëm'. Ata janë kampionë të vetëshpallur të të ashtuquajturit "sovranitet popullor".

Qëllimi  kryesor ishte të hetonim nëse ekziston një lidhje midis sjelljes së votimit (zgjedhja populiste / zgjedhja jo-populiste / qëndrimi në shtëpi) dhe njohurive politike ("informacioni"), por edhe "dezinformimit" politik. Në fund të fundit, njohuria nuk është vetëm çështje e njohjes apo mos njohjes së diçkaje, korrektësia e informacionit luan një rol gjithashtu.

Me këtë në mendje, ne përcaktuam njohuritë politike të individëve bazuar në tre pyetje me zgjedhje të shumëfishta të përfshira në anketë. Të anketuarve iu kërkua të njohin një politikan të BE-së, t'i përgjigjen pyetjes se çfarë nënkupton "deficiti buxhetor" dhe të përcaktohet kush përcakton nivelin e interesit në vendin e tyre. Personat që dhanë përgjigje të sakta morën një rezultat të lartë mbi ndryshoren 'informacion politik'; ata që dhanë përgjigje të pasakta ose nuk e dinin përgjigjen ishin të ulëta. Sidoqoftë, na duhej edhe një tregues i dytë për të matur korrektësinë e njohurive politike. Prandaj, ne përpiluam gjithashtu një "dezinformim politik" të ndryshueshëm: njerëzit që jepnin përgjigje të sakta ose nuk dinin përgjigje të njohura morën një rezultat të ulët, ndërsa të anketuarit që jepnin përgjigje të pasakta morën një rezultat të lartë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat