Me çfarë lloj figure mund ta identifikojmë veten

Opinione

Me çfarë lloj figure mund ta identifikojmë veten

Nga: Ali Hertica Më: 18 shkurt 2021 Në ora: 09:38
Ali Hertica

,,Ajo që qeveris botën nuk është as forca, as ligji, por është mirësjellja dhe edukata”

Me çfarë lloj figure mund ta identifikojmë veten ,si duket ta kuptojmë njeriu identitetin e tijë praktik.A është në dorë të individit që të gjejë se cila është,disa mendojnë për veten e tyre se janë patriot...siç kemi shumë të tillë në Kosovë ata bëjnë ç’është vendi në tyre të jetë i pasur i pushtëshem dhe i nderuar.Disa të tjer e konsiderojnë veten e tyre kozmopolitikë.Për ata mirëqenia e të hujve ka vlerë kombëtare,ku te dy identitetet përbëjnë një bazë për të kuptuar ndryshime të detyrave që i kanë për shqërin apo sovranin e shtetit.

Filozofja Korsgaardi thotë se të gjithë njerëzit kanë një arsye të natyrshme për të krijuar një identitet dhe të gjithë kërkojnë një identitet që të krijojë përkatësi te njerëzit e tjerë.Këtu ajo përfundon në një pikëpamje që duhet të mbrohemi nga politikanët që janë komunitaristë të demokracis moderne siç i kemi ne në Kosovë.Duke ditur se njerzit jetojnë në ,,botë sociale,,dhe në ide të ndryshme e disa në kultur sekulare.Për këtë arsye,ndryshojnë edhe lloji i identitetit që krijon përkatsin se cilës shoqëri i takon ,a të asajë edukative apo të asja të qoroditur të një shoqërie demokratike siç po duken disa lider partiak në politikëbrjen në Kosovë.Mirpo ka një raport që është i vetmi që krion nevoja për një identitet social të anakorduar ku nuk është i kushtëzuar nga ana kulturore, ku tek ne ata që kan identitet jo social janë me identitet të qoroditurit e shoqëris Kosovare siq jan politikanet dhe deputetet e parlamentit ku një gjenaral bëhët rrugaq me sjellje edukative.

Kjo është një jo e njerëzishëmri e pëbashkët,që të gjithë duhet ta marrin parasysh kur nxjerrin ligjë për jetën e tyre pa marrë parasysh se kujt i vënë rëndësi në identitetin përsonal dhe ligjimitetin.

Pjesa më e madhe e kohës janë shkaqet e veprimit tonë të kohës së burimit të kushtzimeve historike dhe identitetit lokal të shoqëris se ku jeton ai –ajo.

Mirëpo ,një pjesë e forcës normative që ndodhet në këto shkaqe ,vjen nga vlera që i kushtojmë faktit se jemi njerzë që kemi nëvojë për identitenin përsonal dhe kombtarë të lokalitetit ku jetoim.

Në këtë mënyrë,çdo gjë më vlerë varet nga vlera dhe forma praktike ,ku kanë domrthënje pjesërisht,sepse në mënyrë të pakonceptushme nuk i kanë personalitetet tona politike.Kjo do të thot se mund të shkohet larg,kur bën zgjedhjen e një përsonaliteti,në një çështje vetijake kur e krijon një figurë të politikës kur ai –ajo kalon kufirin e edukatës së patriotizmit kozmopletikë .Është më lehtë qëa ta kritikosh realizmin moral ,sesa të formosh një teori tjetër mbi formimin e mendimeve morale të realizmit që është emotivizmi moral dhe kulturor dhe me çfarë lloj figure mund ta identifikojmë veten në Kosovë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat