Paqja e brendshme fillon kur ne nuk lejojmë veten të menaxhohet nga të tjerët - Bota Sot
Paqja e brendshme fillon kur ne nuk lejojmë veten të menaxhohet nga të tjerët

Life style

Paqja e brendshme fillon kur ne nuk lejojmë veten të menaxhohet nga të tjerët

Më: 16 korrik 2019 Në ora: 19:49
Ilustrim

Paqja juaj e brendshme do të fillojë në të njëjtën ditë kur nuk do t’u lejoni të tjerëve t’ju drejtojnë. Kur emocionet tuaja nuk mund të manipulohen në bazë të besimeve dhe nevojave të palëve të treta. Kjo ndjenjë e paqes është shenja e qartë se ne kemi marrë drejtimin e duhur. Është një provë e qartë falë të cilave do të kemi garancinë për të shijuar një ekuilibër të mirë fizik dhe mendor.

Prandaj duhet të jemi në gjendje të menaxhojmë pritjet që kemi për veten tonë, në mënyrë që të mos reagojmë ndaj veprave dhe provokimeve që na bëjë të ndihemi të zemëruar apo të pavlerë.

Kur jetojmë të nënshtruar ndaj asaj që të tjerët presin ose kërkojnë nga ne, ne prioritizojmë zgjedhjet e palëve të treta dhe nuk dëgjojmë nevojat tona të vërteta. Për këtë arsye, është thelbësore që vendimet të merren vetë, sepse vetëm ai kërcim në errësirë mund të na mbushë me paqe dhe të krijojë doza të mëdha guximi, përgjegjësie dhe mirëqenieje emocionale.

“Duhet të jem i qetë për të pranuar gjërat që nuk mund të ndryshojnë, i guximshëm dhe entuziast për të ndryshuar atë që unë mund të ndryshoj dhe mjaftueshëm i mençur për të dalluar atë që mund të bëj dhe atë që nuk mund të bëj”. (Reinhold Niebuhr)

Jini selektivë me betejat tuaja

Jini selektivë me betejat tuaja, sepse nganjëherë paqja është më e rëndësishme sesa të qenit i drejtë. Paqja juaj e brendshme nuk është e negociueshme dhe varet vetëm nga ju dhe nga besnikëria juaj ndaj alter egos tuaj, e njëjta gjë që ndihet kur pyet veten pse plotëson nevojat e të tjerëve.

Edhe nëse thoni “mjaft”, duhet të dëgjoni zemrën tuaj, pasi të keni marrë vendimin për të liruar veten nga presioni i vendosur nga njerëzit që duan t’ju menaxhojnë, ju duhet të jeni përgjegjës dhe të merrni përsëri drejtimin që mund t’ju udhëheqë me frikë. Për këtë qëllim, duhet të keni parasysh se:

Pasiguria nuk është e lehtë për t’u menaxhuar.

Çdo proces i ndryshimit përfshin një nivel të caktuar shqetësimi që duhet ta toleroni.

Është e nevojshme që çdo vendim të merret me integritet.

Ju duhet të dini se duke hapur derën mund të gjeni shumë shtigje para jush dhe ndoshta do të duhet të kaloni nëpër to ndërsa kërkoni për paqen e brendshme.

Gjithmonë është mirë të largoheni nga njerëzit që ju lëndojnë. Megjithatë, ekziston një tjetër pyetje që duhet marrë parasysh: distancë fizike dhe emocionale. Ndonjëherë, ajo fizike, e cila në parim do të ishte e mjaftueshme, është e pamundur të arrihet; prandaj ju duhet të arrini një stërvitje të madhe të brendshme.

Ata që kultivojnë paqen e brendshme transmetojnë qetësi

Ata që kultivojnë paqen e tyre të brendshme transmetojnë qetësi për pjesën tjetër të botës. Pse? Sepse mendja është si uji: kur është e qetë reflekton bukurinë e mjedisit të saj. Megjithatë, kur është e shqetësuar, nuk ka rëndësi se çfarë duket: nuk do të jetë në gjendje ta pasqyrojë atë.

Dhe e njëjta gjë ndodh me njerëzit: nuk mund t’i edukojmë mirë fëmijët tanë, nëse ne kemi humbur temperamentin gjatë rrugës. Ne nuk mund t’i orientojmë drejt një jete të shëndetshme ose të lidhen me të tjerët, nëse ka një stuhi në mendjen tonë.

Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme të kujtojmë se paqja e brendshme është një nga pasuritë më të mëdha që mund të zotëroni. Kjo nuk do të thotë që ne duhet të durojmë gjithçka me durim të pafund deri sa të shpërthejmë: mashtrimi është të eliminojmë pritjet e jashtme dhe të respektojmë atë që duam.

Duke kënaqur vullnetin tonë dhe duke lënë mënjanë atë që na rëndon, do të arrijmë të shumëpriturën, paqen e brendshme. Mos harroni se vetë-dashuria ka një kufi të quajtur dinjitet dhe në të nuk mund të pranoni truket. Askush nuk është aq i rëndësishëm saqë t’ju lejoj ju të doni jetën tuaj.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat