Kontributi i LDK-së në Amerikë! - Bota Sot
Kontributi i LDK-së në Amerikë!

Opinione

Kontributi i LDK-së në Amerikë!

Nga: Qelë Qelaj Më: 29 maj 2020 Në ora: 15:40
Qelë Qelaj

Shpesh flitet per organizim dhe sensibilizim të çeshtëjes së Kosovës në Amerikë nga shoqata, organizata dhe individ te ndyshem , por nuk duhet harruar se LDK-ja ishte nje shtyllë e fortë e kësaj çeshteje. Deri me themelimin e LDK-së organizmiet per Kosovën janë bërë kryeshit nepërmes te klubeve te ndryshme dhe shoqata te vogëla. LDK-ja dhe anëtaret e saj, me kotirbut vullnetar, ne SHBA dhe Kanada, duke filluar në New York, arriten te forcojnë organizimin dhe te bejnë senzibilizimin e qeshtjës se Kosovës. Keto organzime ishin ne forma te ndryshme, siç është neper demonstrata, tubimin e 3%, perkhajen a senatorëve, kogresistëve si dhe kadidateve ne fushata te ndryshme per kryetarët e Amrikës. Kuptohet, organizimet dhe tubimet u bënë ne bashkëpunim me disa orgaizata dhe shoqate tjera, por gjithnje LDK-ja ishte ajo qe barti barren kryesore të ketyre organizimeve. Ato qe vlenë te permënden ishin demonstratat e forta dhe tubimet ne Washington, New York, Chicago, dhe ajo ne Dayton Ohio. Ne këtë te fundit, u be koferenca dhe marrëveshja Bosnjës dhe Kroacisë me Serbinë, ku ishte present edhe “bulldozeri” I Ballkanit, diplomati I ndjere Richard Hollbruk, por Kosova nuk ishte e ftuar. Kryesia e LDK-së mori pjesë dhe ishte present edhe ne konferencën e Rambujës, kuptohet vullnetarisht.

LDK-ja ka perkrahë dhe ndihmuar finaciarisht luften dhe popullin e Kosoves gjatë gjithë kohës se luftës. Aktivistët e LDK-se ne Amerikë, vullnetrashit jan ë gjetur vazhdimisht ne tubime dhe organizime te ndryshme. LDK-ja ne Amerikë ka organizuar dhe pritur ardhejen e shumë delegacioneve nga Kosova dhe viset tjera shqipëtare ne pergjithësi, por me se shpeshti në ardhjen e presidenti historik, Dr. Ibrahim Rugov ës qe nga fillimi i viteve te 90-jeta në Amerik ë. LDK-ja beri organizim dhe sponorim ne aktivitiete te shumta te tjera. Në vençanti duhet permendur, Shkollën shqipe ne New York me rrethinë me vite per mësim plotësues te gjuhës shqipe. Gjithashtu, LDK-ja thëmloi radion e LDK-së per informim javor ne gjuhën shqipe ne New Yok per shume vite. Anetaret e saj ktribuan vullnetrashit ne kete radio. LDK-ja ka organizuar koncerte te ndryshme duke tubuar fonde per perkraheje te famlijëve te varfura ne Kosovë vullnetarisht.

Falë këtij kotributi, LDK-ja arriti te krijoj miqësi te fortë me Amerikën, dhe unë mendoj se ende nuk ka marrë nje vleresim te duhur. Dr. Ibrahim Rugova ka qenë i vetmi lider qe e ka çmuar lartë këtë kontribut. Ai a pat kuptuar me se miri se çka do te thotë te kete perkhaje dhe ndihmë nga Amerika. Kjo është arritur falë LDK-së dhe shqipetarëve të Amerikës ne pergjithësi. Thellimi I lidhjës me administrata të ndryshme Amerikane nga LDK-ja, qe është qe edhe sote Amerika te jete kauzi kryesor dhe parnter kyq per mbrojtëjen e Kosovës. Me organizimin e LDK-së ne Amerike, është bërë e mundur edhe shtrirja e aktiviteve te ndrysheme edhe në Kanada. Aktivistet e saj edhe atje ka dhënë kotribut madh per Kosovën.

Por sot, per fat të keq, ky kontribut bëhët me shumë individualisht. Pas vdekjës se presidentit Rugova, shumë janë shuar krejtësisht. Është mekat i madh qe potenciali i shqipetarëve te Amerikës, nuk shfrytezohet nga asnje qeveri e Kosovës. Edhe ajo cka bëhët sot ne Amerikë, ështe kontibut disa avtivistëve, por nuk është nepermasa te asaj kohe. Unë mendoj se diaspora e Amerikës nuk duhet shikuar vetem si furnizues me para, por duhet kyçë me tërë potecialin qe ka.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat