Legjitimiteti demokratik dhe besimi në gjyqësor forcohen duke ndar midis politikës dhe gjyqësorit

Opinione

Legjitimiteti demokratik dhe besimi në gjyqësor forcohen duke ndar midis politikës dhe gjyqësorit

Nga: Ali Hertica Më: 22 shtator 2020 Në ora: 09:01
Ali Hertica

Demokracia dhe drejtësia e mbajnë njëri-tjetrin në një ekuilibër - dinamik -. Kjo është arsyeja pse ka tension në sistem, tension që është i nevojshëm. Demokracia është e populluar nga politikanë, drejtësia nga gjykatësit. Gjyqtarët dhe politikanët kanë orientime të ndryshme dhe është përvoja ime: një mënyrë krejtësisht e ndryshme të të menduarit. Në politikë shpesh bëhet fjalë për marrjen e pushtetit dhe qëndrueshmërinë e ideve, gjyqtarët kanë një orientim primar ligjor profesional drejt administrimit të duhur të drejtësisë dhe zhvillimi i ligjit dhe pushteti luan një rol të papërfillshëm në punën e tyre. Thelbi i çështjes është që drejtësia dhe politika kanë baza të ndryshme, të cilat çojnë në forma të ndryshme të legjitimitetit demokratik. Politikanët e kanë futur drejtësinë në kthetrat e politikanëve me formimin e Këshillit për Gjyqësorin, ndër të tjera, atë që është quajtur 'plani i paketimit të gjykatës'. Në vitin 2012, Ministri i Drejtësisë prezantoi kryetarët e rinj të gjykatave sikur të ishte në krye të gjyqësorit, ashtu si Shërbimi i Prokurorisë Publike dhe Policia Kombëtare. Një shpërfillje e funksionit të drejtësisë së pavarur në një shtet kushtetues demokratik modern.

Legjitimiteti demokratik dhe besimi në gjyqësor mund të forcohen duke e bërë ndarjen midis politikës dhe gjyqësorit sa më të qartë dhe duke forcuar funksionin gjyqësor. Kjo është veçanërisht e vërtetë tani që funksionimi i qeverisë dhe parlamentit po ndërthuren gjithnjë e më shumë dhe forca kundërshtare nga Dhoma e Përfaqësuesve dhe Senati është dobësuar. Në duas politica, ekuilibri i fuqive dhe ekzistenca e vazhdueshme e forcës së nevojshme të gjyqësorit të pavarur dhe të paanshëm shërbehet nga një ndarje e qartë e roleve. Qartësi që shërbehet nga gatishmëria e politikanëve për t'u distancuar nga drejtësia. Politikanët duhet t'i shërbejnë demokracisë me virtyt, e cila është ndryshe nga dëshira për të lënë gjurmë politike në gjithçka. Kundër-forcat në një demokraci të ekuilibruar janë të domosdoshme. Në shtetin demokratik kushtetues, gjykatësi - përveç gjykatës së auditorëve dhe ombudsmanit dhe organeve të tjera këshilluese të pavarura - përmbush rolin më të rëndësishëm si një kundërforcë. Kjo është e mundur vetëm nëse sundimi i ligjit nuk bëhet lojë e politikës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat