Emocionet nuk duhet domosdoshmërisht të jenë armiq të arsyes

Opinione

Emocionet nuk duhet domosdoshmërisht të jenë armiq të arsyes

Nga: Ali Hertica Më: 27 nëntor 2020 Në ora: 09:48
Ali Hertica

E vetmja avantazh është se ne nuk mund të argumentojmë rreth politikës. Lumtur dhe mire. Nëse sjell një grimë politikë në një aheng familjar gjatë kafesë, shanset janë që mosmarrëveshja më e vogël të kthehet në një argument të furishëm. Asgjë nuk është më 'e ndjeshme' sesa politika. A nuk është politika vetëm çështje argumentesh në fund të fundit. Përkundrazi, emocioni nuk ka nevojë të qëndrojë në rrugën e arsyeshmërisë në politikë.Politika, kundër gjykimit më të mirë, është kryesisht çështje ndjenjash me të cilat argumentet vështirë se mund të konkurrojnë. Shumë politikanë nuk e kuptojnë sa duhet që ata duhet të tërheqin jo vetëm arsyen e votuesit por edhe emocionin e tij.Si rezultat, populistët largohen me duartrokitje. Politikanët e shëndoshë që janë thjesht afaristë dhe pragmatikë në politikë po i hapin derën populistëve me qëllime më pak tërheqëse,Që ndjenjat mund të jenë gjithashtu 'fakte' vlen edhe për politikën,ndjenjat mund të përjetohen si fakte në një masë të tillë që gënjeshtrat që ushqejnë ndjenjat të besohen më shumë sesa fakte që i kundërshtojnë ato. Duke vepruar vetëm në emocione - inati i nënklasës së bardhë dhe klasës së ulët të mesme - Trump arriti të bëhet president katër vjet më parë. Rivalja e tij Clinton ishte shumë afariste. Donald rrëmbeu emocionin, Hillary u zhyt në shkëputje. Ajo nuk e kishte sharmin e Obamës i cili mund të mbështeste argumentet emocionalisht në një mesazh shpresëdhënës.

Por shpresa është një ndjenjë e prekshme në politikë. Frika është më e fortë sepse është refleksi më i vjetër i njeriut ndaj rrezikut. Partitë tona tradicionale janë ende në të njëjtën shtrat të sëmurë nga marrëzi të pakuptimta, argumente intelektuale dhe profesionalizëm të shkëputur. Ata ende mendojnë se mund të zhvillojnë një formë të drejtë të shoqërisë bazuar në konsiderata thjesht racionale,ata hezitojnë të tërheqin ndjenjat. Ata preferojnë të tregojnë tabela dhe të citojnë numra të pafund. Por askush nuk emocionohet për numrat. Me sa duket, politikanët tanë shkuan në shkollë shumë gjatë me filozofin politik John Rawls, i cili gjeti se emocioni dhe ndjeshmëria ishin shumë të paqëndrueshme për politikën. Ai i ka bërë ata të besojnë se është "detyra e tyre të jenë të arsyeshëm".

Fatkeqësisht, askush nuk entuziazmohet për argumentetm,populistët janë gjithashtu në rritje këtu dhe gjetkë në Evropë. Me të njëjtën recetë si polarizoni, mbillni urrejtje, jetoni nga frika. Shifrat nuk kanë rëndësi. Ku është emocioni alternativ, ai i shpresës.Nëse emocioni racional mbahet larg mesazhit të tyre, flamuri valëvitet vetëm në kampin e të paarsyeshmeve.

Emocionet nuk duhet domosdoshmërisht të jenë armiq të arsyes. Ata mund dhe duhet të mbështesin konsiderata të arsyeshme dhe gjithashtu të përforcojnë vlerat e mëdha të barazisë dhe lirisë, solidaritetit dhe dhembshurisë, kujdesit dhe të mirës së përbashkët. Rendi politik thjesht nuk është i mundur pa atë që filozofia amerikane Martha Nussbaam në Emocionet Politike e quan "klima emocionale". Nussbaumthot se parimet politike në një shtet liberal kanë nevojë për mbështetje emocionale. Emocionet përforcojnë përkushtimin ndaj këtyre parimeve. Pra, emocionet politike janë "të dobishme" jo vetëm në duart e populistëve të egër, por edhe të politikanëve të mirë.

Mesazhet me një emocion pozitiv mund të shkaktojnë forca që promovojnë angazhimin në projekte që kërkojnë përpjekje (klima, rishpërndarja, kujdesi shëndetësor). Kur Presidenti Kennedy thirri, "Mos e pyesni vendin tuaj se çfarë mund të bëjë për ju, por pyesni veten se çfarë mund të bëni për vendin.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat