Vendet me pasaportat më të forta në botë për vitin 2018 : "Vendet më të pasura me pasaportat më të dobëta" - Bota Sot
Vendet me pasaportat më të forta në botë për vitin 2018 : "Vendet më të pasura me pasaportat më të dobëta"

Aktuale

Vendet me pasaportat më të forta në botë për vitin 2018 : "Vendet më të pasura me pasaportat më të dobëta"

Nga: Beqir Sina Më: 3 dhjetor 2018 Në ora: 17:16
Foto ilustrim

Shqipëria zë vendin 43, Kosova 82, Bosnja e Hercegovina 41, Mali i Zi 38, Maqedonia 37 dhe Serbia e 32 ta. Pasaporta shqiptare në kohën e Mbretërisë - Mbretit Zogu i Parë ndër 10 pasaportat më të fuqishme në botë

NEW YORK : Qytetarët e disa kombeve më të pasura në botë, nuk kanë patjetër pasaportat më të mira. Në fakt, disa kanë kufizime tepër të kufizuara.

Henley & Partner dhe Indeksi i Cilësisë së Pasaportave të Kombeve në Botë, simabs Raportit Kochenov-it, tregon fuqinë dhe vlerën e pasaportave kombëtare në katër pjesë; liria e udhëtimit, liria e zgjidhjes, forca ekonomike dhe zhvillimi njerëzor. Në kushtet e udhëtimit, Gjermania del në krye me 176 destinacione pa viza ose viza në mbërritje. Vendet evropiane dominojnë top 10; Shtetësia suedeze jep pa viza ose qasje në vizë për në 175 destinacione, ndërsa Polonia ka akses në 163 destinacione të tilla. SHBA dhe Australia kishin qasje në 170 ose më shumë destinacione të tilla për udhëtime.

Por, ndërsa Kanadaja dhe Kina janë dy nga ekonomitë më të mëdha në botë, ato nacionalitete në thelb "mbyllin qytetarët e tyre", thotë autori kryesor Dimitri Koçenov, profesor i së drejtës kushtetuese të Bashkimit Evropian (BE) në Universitetin e Groningenit, i cili ka përgatitur edhe raportin.

Pasaporta e Kombësisë kineze kryen shërbime qytetare të lëvizjes më këtë pasport për qytetarët e saj veçanërisht shumë të dobët, me 60 destinacione pa viza ose viza në mbërritje. Pasaporta indiane renditet edhe më keq, me qasje në vetëm 50 destinacione të tilla. Këto dy vende madje renditen mirë pas disa prej ekonomive më të vogla në botë, përfshirë Seychelles - Sejshelli (142), Tonga (113) dhe Mikronezi (108).

Vendet e pasura të Lindjes së Mesme gjithashtu kanë pak liri udhëtimi. Arabia Saudite, e cila renditet në 20 vendet më të mëdha të botës, ka arritur në 70 vende pa viza ose viza në mbërritje, pas Botsvanës (78), Kolumbisë (112) dhe Samoas (118). Bahreini dhe Kuvajti kane respektuar 75 dhe 83 destinacione.

Pas marrjes së aksesit të udhëtimit pa viza në zonën Shengen të Europës, Emiratet e Bashkuara Arabe bënë një hap të rëndësishëm në renditjen e kombësisë në vitin 2017.

Në raportin e tij, Kochenov thekson se asnjë kombësi nuk mund të jetë "me të vërtetë e vlefshme" pa u dhënë mbajtësve të saj viza pa viza ose viza në hyrje të dy destinacioneve kryesore të biznesit dhe turistik: SHBA dhe Shengen. Por, për të krijuar një renditje më të nuancuar, Kochenov gjithashtu mori në konsideratë forcën ekonomike të një vendi (marrjen e të dhënave nga Banka Botërore) dhe zhvillimin njerëzor (me të dhëna nga Kombet e Bashkuara). Por edhe me rezultatet e udhëtimit të ponderuar, Gjermania mbretëron vendet më të larta dhe vendet europiane dominojnë vendet më të mira.

Vendet me rezultatet më të larta të lirisë së udhëtimit simbas këtij indeksi 2018 janë :

1 Gjermani 99%

2 Japan 99.4

2 Sëeden 99.4

4 Singapore 99.3

5 Norëay 99

6 Spain 98.9

6 Itali 98.9

6 Denmark 98.9

9 Finlandë 98.4

9 Ireland 98.4

Kochenov gjithashtu shikonte lirinë e vendosjes - numri i shteteve të një qytetari mund të punojë dhe të jetojë me ose jo ose pak formalitete. Rezultatet treguan një larmi të madhe midis vendeve të pasura. Ndërsa qytetarët norvegjezë mund të punojnë dhe të qëndrojnë me lehtësi relative në 43 vende, kanadezët mund të udhëtojnë gjerësisht por të zgjidhin lehtë në vetëm dy. Këtu, vendet evropiane ende mbizotërojnë, por këtë herë Franca arrin në vendin e parë.

Vendet me rezultatet më të larta të lirisë së shlyerjes

Renditja Vendore (%)

1 France 100

2 Vendet 96

4 Iceland 93.6

4 Finlandë 93.6

5 Suedi 93,5

5 Denmark 93,5

5 Norëay 93,5

8 Italy 91.5

9 Estonia 89.5

9 Latvia 89.5

Kina është midis vendeve me një rezultat zero për lirinë e vendosjes. Vietnami, Pakistani dhe Kenia dhe një numër vendesh të tjera gjithashtu shënojnë zero.

Vende të mëdha me një liri të zgjidhjes së rezultatit zero

Vendi :

Kinë

Vietnam

Filipinet

Pakistan

Etiopi

Kongo (Republika Demokratike)

Indonezi

Kenya

Korea e Veriut

Bangladesh

Zhvillimi pasportave te qytetarëve:

Shtetësia dikur kishte të bënte me të drejtat e një individi brenda një territori të caktuar. Sot, nënshtetësia vjen me përfitime përtej kufijve kombëtarë dhe bota vazhdon të hapet. Qytetarët nga Gjeorgjia, Ukraina, Moldavia dhe - Seychelles panë fuqinë e nacionalitetit të tyre të rriten spektakularisht vitin e kaluar. Kështu bënë kolumbianët: Në vitin 2013, kolumbianët kishin udhëtim pa viza ose vizë në mbërritje në 59 destinacione, një shifër që u rritë në 112 në 2017.

Megjithatë, disa vende e kundërshtojnë këtë ide më të gjerë të përfitimeve të shtetësisë. "Kanadaja tregon se si mund të jesh një vend i madh, por ende shumë në përputhje me këtë ideal të shekullit të 19-të të një vendi, një shtetësi, një territor të të drejtave", thotë Kochenov, duke shtuar se ndërsa kanadezët gëzojnë një mori të të drejtave të tyre vend, "ata nuk janë të mirëpritur kudo për zgjidhje dhe punë."

Si ngushëllim për ata të bllokuar nga kombësitë kufizuese, është ende e mundur për të blerë një rrugëdalje.

Për vitin 2018 Emiratet e Bashkuara Arabe, duket se janë vendi me pasaportën më të fuqishme në botë.

Sipas Indeskit të Pasaportave, poseduesit e pasaportës së Emirateve mund të udhëtojnë në 167 vende të botës pa viza paraprake.

Sipas këtij indeksi, Singapori dhe Gjermania ndajnë vendin e dytë, Danimarka të tretin.

Indeksi i Pasaportave rendit pasaportat e 193 vendeve anëtare të Kombeve të Bashkuara dhe gjashtë territoreve shtesë.

Nga vendet e Ballkanit, Shqipëria zë vendin 43, Kosova 82, Bosnja e Hercegovina 41, Mali i Zi 38, Maqedonia 37 dhe Serbia e 32 ta.

Vitet më të fuqishme ose më të lavdishme për pasaportën e kombësisë shqiptare, simbas statistikave të Indeksit botëror të Pasaportave, është ajo e periudhës së Mbretërisë shqiptare - 1920 - 1939.

Shqipëria, në kohën e Mbretërisë - Mbretiti Zogu i Parë, (periudha 1920 - 1939) ka qenë në Indeksin e Pasaportave, në 10 vendet me Pasaporta më të forta në botë, në Indeksin e Pasportave.

Mbreti Zog në atë kohë, i trajtojë të gjithë Hebrenjt në Shqipëri, si shtetas të brendshëm - si të gjithë qytetarët shqiptar.

Duke i pasiur të gjithë ata me pasporta e vizë, madje dhe dha urdhër që Ambasada e Mbretërisë Shqiptare në në Vien të paiste cdo hebre me vizë për në Amerikë, në se kërkonte pasport shqiptare.

Simbas dokumenteve thuhet se kjo ishte një ndër përgjigjet pozitivisht kërkesave të formuluara nga Komisariati i Lartë për Refugjatët i Lidhjes së Kombeve, në atë kohë, ka shkruar Herman Bernstein- i ambasador i Shteteve të Bashkuara në Tiranë – edhe ai vetë me origjinë hebraike.

Shumë hebrenj, prej të cilëve nëpër arkiva gjejmë letra prekëse, i shkruajnë personalisht mbretit, për t’i kërkuar mbrojtje dhe ndihmë.

Ai u jep të gjithëve pasaporta dhe favorizon ata që dëshirojnë të vendosen në toka të kultivueshme.

Në Shqipëri mikpritja është e shenjtë, as edhe një refugjat i vetëm nuk u dorëzohet xhelatëve.

Në prill 1931 , simbas studiuesve shqiptar dhe historianve thuhet se edhe shkencëtari i famshëm Albert Ajnshtajni mori dokumentet e udhëtimit, me pasportën shqiptare me emër anonim për të udhëtuar në Amerikë,- falë ndërmjetësimit të doktor Jani Bashos, mjek i Zogut.

“Për mbretin, kjo ishte nder dhe detyrë” do të shpjegojë Geraldina në një intervistë, duke pohuar se i shoqi e kishte takuar flzikantin e madh dhe i kishte akorduar fonde, para nisjes për në Shtetet e Bashkuara, dy vjet më pas.

Po në atë vit, më 1938, pasi mësoi për Anschluss-in, Geraldina, ndërhyn vetë për të shpëtuar të gjithë hebrenjtë, sidomos hungarezët që njeh familja e saj dhe që kërkojnë ndihmë.

‘Mbreti i dha menjëherë porosi ambasadorit të tij në Vienë”, do të shpjegojë më vonë ajo në një intervistë.

Më 6 skurt 1939, një qarkore e ministrisë së brendshme drejtuar ambasadorëve shqiptarë, urdhëron që t’u japin viza turistike për një muaj hebrenjve që dëshirojnë të shkojnë në Shqipëri.

Mirëpo, mbasi shtetasit, e Shqipërisë, udhëtonin nëpër shumë vende të botës, pa vizë, përfshirë edhe SHBA, gjë që nuk u përdor edhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe erdhi një periudhë e gjatë, e ardhjes së komunistëve në 1944, kur pasaporta e shtetasve shqiptar ishte krejtësisht pa vlerë ndërkombëtare.

Gjatë periudhës 46 vjeçare ( 1944-1990) Shqipëria, u sundua nga regjimi i egër komunist, i Enver Hoxhës, dhe Indeksi i Pasaportave ra menjëherë, Pasaporta e RPSSH ra në vendin e fundit në grupin e pasaportave më të pa vlefshme, për shtetasit e saj duke u krahasuar me Afganistanin e sotëm e ndoshta edhe më keq.

Aq sa, shtetasit shqiptarë me pasaportën e kuqe me stemën komuniste me yll, deri në vitin 1990, nuk mund të hynin në asnjë vend të botës, pa vizë, madje edhe kur ndonjëher lëshohej vizë, shtetasve shqiptarë u refuzohej.

Mirëpo, me rënien e komunizmit dhe ardhjen e demokracisë, ndryshimeve të mëdha që ndodhën, 27 vjet më parë, pasaporta e shtetasve Shqipëtar, për udhëtimet ndërkombëtare, ka lëvizur shumë, duke arritur në vendin e 47 simbas, Indeks Pasaporta 2016.

Kjo natyrisht, i dedikohet lehtësimit të regjimit të vizave dhe liberalizimi i mëpasshëm i tyre, për Shqipërinë, në qeverinë e Kryeministrit Berisha, e cila tashmë njihet si një moment shumë i rëndësishëm për shtetasit shqiptarë.

Marrëveshja mbi lehtësimin e regjimit të vizave dhe liberalizimi i mëpasshëm i tyre, është nënshkruar, kur kanë përfunduar procedurat burokratike dhe ka hyre në fuqi në janar të vitit 2008.

Kategoritë dhe përfitimet për viza për shtetasit e RSH, janë bërë të njohura herë pas herë, dhe jan shoqëruar gjatë asaj periudhe paralelisht me hapjen e një dialogu me vendet anëtare për të lënë një regjim të lirë të vizave me Shqipërinë, dhe vendet e tjera europiane.

Gjatë vitit 2008 një nga prioritetet e qeverisë shqiptare - diplomacisë së saj me Brukselin, ka qenë gjithmonë ajo për liberalizimin e vizave, e cila u kthye në një nga temat më të rëndësishme të paktën për diplomacinë shqiptare, e cila shpresonte dhe ia arriti, qëllimit, që procesi i liberalizimit për shtetasit shqiptar, të niste në qershor të vitit të 2009.

Një ndër kushtet qe duhej të plotësonte Shqipëria, atëherë, ishte ai për të kaluar hapat e miratimit me letërnjoftimet- pasaportat, që filluan të lëshohen nga 12 janari 2009, duke i paijsur shtetasit shqiptarë me pasaporta biometrike.

Më 15 Janar 2009, Shqipëria, dorëzon në Bruksel raportin për liberalizimin e vizave me vendet e zonës Shengen.

Në zhvillimet a atëhershme, Brukseli, do të shprehej për liberalizimet e vizave për Malinë i Zi Serbinë dhe Maqedoninë. Jashtë këtij integrimi do të mbetej Shqipëria dhe Bosnja, pa u përmendur fare Kosova.

Mirëpo, ish Qeveria Berisha, arriti sukses të madh për shtetasit shqiptarë, në 12 janar 2009, me ish ministrin e jashtëm, Luzim Basha, i cili shkoi në Bruksel, dhe tha se se një rol të veçantë në përmbushjen e kritereve, për shtetasit shqiptar, ishte bërë se ata janë paisur me pasaportat biometrike, dhe se Shqiperia plotësonte kushtet e BE.

“Shqipëria, sa i përket kohës, që kur ka nisur lëshimin e pasaportave biometrike, por edhe për sa i përket ecurisë, është përpara edhe në raport me vendet e tjera të Bashkimit Evropian,” theksoi Basha, 9 vjet më parë.

Këto dallime të forta, ishin me pasaportat e 193 sheteve, te cilat janë nxjerrë në Indeksin e Pasaportave 2018, e cila renditejen e vendeve, thotë se e ka bër në bazë të numrit të shteteve të tjera, ku shtetasit e tyre mund të udhëtojnë lehtësisht pa vizë për në ndonjë vend tjetër, pra duke mos marrë ndonjë vizë paraprakisht deri në mbërritje, hyrje të lehtë, në vende të tjera të botës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Pas votimit të projektligjeve për shndërrimin e FSK-së në ushtri, a mund të ketë inskenime nga Serbia për një luftë të re në Ballkan?
Loading...