​Zviceranët votojnë kundër masave për ndryshimet klimatike

Evropë

​Zviceranët votojnë kundër masave për ndryshimet klimatike

Më: 13 qershor 2021 Në ora: 20:46
Ilustrim

Politika e Zvicrës për të luftuar ndryshimet klimatike është hedhur në dyshim pasi votuesit refuzuan masat kryesore në një votim popullor.

Një referendum panë votuesit të refuzonin ngushtë planet e qeverisë për një taksë karburanti makine dhe një taksë mbi biletat ajrore.

Masat u krijuan për të ndihmuar Zvicrën të përmbushë objektivat sipas Marrëveshjes së Parisit për ndryshimet klimatike.

Shumë votues duket se janë shqetësuar për ndikimin në ekonomi ndërsa vendi përpiqet të rimëkëmbet nga COVID-19.

Kundërshtarët gjithashtu theksuan se Zvicra është përgjegjëse për vetëm 0.1% të emetimeve globale dhe shprehën dyshime se politika të tilla do të ndihmonin mjedisin.

Votimi, nën sistemin e demokracisë së drejtpërdrejtë të Zvicrës, shkoi 51% kundër dhe 49% në favor.

Qeveria zvicerane dëshiron të ulë emetimet në gjysmën e niveleve të vitit 1990 deri në 2030, duke përdorur një kombinim të më shumë burimeve të ripërtërira dhe taksa mbi lëndët djegëse fosile.

Refuzimi i votuesve minon të gjithë strategjinë e Zvicrës për të qenë në përputhje me Marrëveshjen e Parisit.

Disa analistë sugjerojnë që zviceranët - të cilët tradicionalisht krenohen me politikat e tyre të gjelbra - janë nervozë për marrjen e rreziqeve ekonomike ndërsa vendi rikuperohet nga pandemia.

Mbështetësit kishin theksuar nivelet shqetësuese të pesticideve në ujë dhe dëmtimin e bimëve, kafshëve dhe insekteve. Por fermerët zviceranë paralajmëruan se propozimet do t'i largonin shumë nga biznesi, raporton BBC.

Votimi u zhvillua gjithashtu në iniciativa të tjera legjislacioni antiterrorizëm dhe financim emergjent COVID-19.

Planet për t'i dhënë policisë kompetenca më të mëdha për të luftuar terrorizmin dhe një zgjatje e fondeve për bizneset e prekura nga COVID u miratuan.

Sistemi i Zvicrës i demokracisë së drejtpërdrejtë do të thotë që të gjitha vendimet kryesore në shtetin alpin merren në kutitë e votimit.

Aktivistët thjesht duhet të mbledhin 100.000 nënshkrime për të siguruar një votim në të gjithë vendin.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat