Çfarë ndodh kur psikopatët bien në dashuri… - Bota Sot
Çfarë ndodh kur psikopatët bien në dashuri…

Life style

Çfarë ndodh kur psikopatët bien në dashuri…

Më: 8 tetor 2019 Në ora: 20:03
Ilustrim

Sipas një studimi, rreth 1% e popullsisë mund të jetë psikopatike. Njerëzit që konsiderohen psikopatë luftojnë me shprehjen e llojeve të ndryshme të emocioneve, veçanërisht empatinë, trishtimin dhe frikën. Sidoqoftë, psikologët besojnë se mund të bien në dashuri si pjesa tjetër e jona, por mënyrat se si ata shprehin ndjenjat e tyre dhe komunikojnë në marrëdhëniet e tyre janë krejt të ndryshme.

Psikopatia është një temë e paqartë, kështu që ne duam të hedhim dritë mbi atë se çfarë ndodh kur këta njerëz bien në dashuri.

Psikopatët mund të jenë të aftë të duan një person tjetër.

Psikologët sugjerojnë që ekzistojnë nivele të ndryshme të psikopatisë. Nëse personi nuk tregon shenja të rënda psikopatie, ka më shumë të ngjarë të jetë në gjendje të dashurojë. Psikopatët gjithashtu mund të ndjehen të vetmuar dhe kanë një dëshirë për tu dashur. Sidoqoftë, është e vështirë për ta të krijojnë një marrëdhënie të shëndetshme për shkak të mungesës së lidhjes emocionale dhe paaftësisë së tyre për t’u hapur ndaj një personi tjetër.

Marrëdhëniet e tyre bazohen në arsye të ndryshme sesa ato tradicionale.

Meqenëse psikopatët luftojnë me ndërtimin e lidhjeve të forta emocionale dhe krijimin e intimitetit në marrëdhënie, ata kanë më shumë të ngjarë të hyjnë në marrëdhëniet që bazohen në besime dhe qëndrime të përbashkëta ndaj botës. Partneri i tyre duhet të jetë i kujdesshëm: psikopatët janë jashtëzakonisht egoistë dhe zakonisht përpiqen të manipulojnë partnerin e tyre për të sakrifikuar interesat e tyre personale për ta.

Psikopatët mund të dëshirojnë marrëdhënie të ngushta, por rrallë janë në gjendje t’i formojnë ato.

Psikopatët zakonisht shprehin të ashtuquajturin stilin e ngjitjes së shmangies. Ka të ngjarë të dështojnë kur përpiqen të krijojnë një lidhje emocionale me njerëzit e tjerë për shkak të paaftësisë së tyre për të treguar empatinë dhe lidhjen emocionale. Psikopatët nuk mund të mbështeten te njerëzit e tjerë dhe shpesh përpiqen t’i përdorin ata për përfitimin e tyre.

Psikopatët nuk mund të ofrojnë mbështetje emocionale për partnerin e tyre.

Psikologët besojnë se psikopatët kryesisht nuk ndjejnë frikë ose shqetësim. Dhe meqenëse ata kurrë nuk i kanë ndjerë vetë këto emocione, ata luftojnë për të treguar empati dhe për të kuptuar ndjenjat e njerëzve të tjerë. Studimi tregon se psikopatët mund të kujdesen për njerëzit e tjerë, por vetëm në rastet kur ata e bëjnë këtë me dëshirë dhe kanë bërë përpjekje të mjaftueshme për të mësuar se si të jenë empatikë.

Psikopatët preferojnë marrëdhënie afatshkurtra.

Psikopatët ndjekin “strategjinë e historisë së shpejtë të jetës:” ata preferojnë të krijojnë marrëdhënie afatshkurtra pa një lidhje të fortë emocionale. Ata rrallë janë të interesuar të bëjnë përpjekje të mjaftueshme për të krijuar marrëdhënie afatgjata që potencialisht mund të çojnë në martesë. Psikopatët kanë më shumë të ngjarë të ndërmarrin rreziqe dhe ta vendosin veten të parën, gjë që e bën të vështirë për ta të gjejnë një partner të përshtatshëm.

Psikopatët dinë si të manipulojnë partnerin dhe e bëjnë mirë.

Psikopatët mund të lexojnë lehtë njerëzit e tjerë dhe të kuptojnë qëllimet e tyre. Ata dinë të jenë simpatik dhe të ndjehen të qetë në çdo situatë dhe kjo i bën ata manipulues të përsosur. Çuditërisht, ata nuk ndiejnë asnjë faj kur e bëjnë këtë: psikopatët janë të vetë-përqendruar dhe nuk kujdesen për shqetësimin që mund t’u shkaktojnë njerëzve të tjerë, veprimet e tyre.

Dashuria e tyre mund të jetë shkatërruese.

Meqenëse psikopatët nuk dinë të bashkëveprojnë me njerëzit në një nivel të thellë, marrëdhënia romantike mund të jetë shkatërruese për të dy partnerët. Psikopatët kanë më shumë të ngjarë të veprojnë në një mënyrë impulsive dhe të jenë emocionalisht të padisponueshëm. Të qenit manipulues dhe të pasurit mungesë empatie mund të jetë shkatërruese për mirëqenien psikologjike të partnerit të tyre dhe të kontribuojë në paqëndrueshmëri dhe tension në marrëdhënie.

Ndjenjat dhe qëndrimi i tyre mund të përmirësohen me kalimin e kohës.

Lajmi i mirë është se psikopatët mund të përmirësojnë sjelljen e tyre kur ata janë mjaft të motivuar për ta bërë këtë. Psikologët besojnë se romanca dhe komunikimi me njerëzit që shprehin dashuri për ta mund t’i mësojnë ata të jenë më empatikë ndaj njerëzve të tjerë dhe të përmirësojnë cilësinë e bashkëveprimeve të tyre sociale.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat