Vetmia është e dëmshme për tru, demonstrojnë studiuesit

Life style

Vetmia është e dëmshme për tru, demonstrojnë studiuesit

Më: 27 dhjetor 2020 Në ora: 00:14
Foto ilustrim

Vetmia është bërë një problem më i dukshëm në këto kohë të pazakonta të distancimit shoqëror. Kjo do të jetë veçanërisht e prekshme pasi periudha e pushimeve të festave është pranë nesh.

Një grup studiuesish njohën rëndësinë e studimit se si izolimi ndikon në trurin tonë. Ata zbuluan se ka disa mospërputhje dalluese të dukshme në trurin e njerëzve të vetmuar.

Në studimin e tyre, shkencëtarët mblodhën të dhëna MRI në kombinim me vetëvlerësimet psikologjike dhe të dhënat gjenetike të një grupi të gjerë njerëzish të përbërë nga 40,000 vullnetarë. Më pas, ekipi zgjodhi njerëzit që treguan se ata shpesh ndiheshin të vetmuar dhe i krahasoi ata me ata që nuk ishin të vetmuar.

Interesante, analiza zbuloi mospërputhje të ndryshme midis dy grupeve. Rezulton se rrjeti i ashtuquajtur default, një grup i rajoneve të trurit të përfshira në mendime personale të tilla si planifikimi i ardhshëm, kujtimet dhe të menduarit për të tjerët, përmban dukuri të caktuara në trurin e njerëzve që e konsiderojnë veten të vetmuar.

Rrjeti i parazgjedhur përdoret kur mendojmë hipotetikisht në të tashmen, vizualizojmë të ardhmen ose kujtojmë të kaluarën. Mrekullueshëm, struktura dhe funksioni i këtij rrjeti janë të ndërlidhura me vetminë. Një shpjegim i mundshëm mund të thotë që njerëzit që e konsiderojnë veten njerëz të vetmuar më shpesh përdorin imagjinatën e tyre, e konsiderojnë të ardhmen në një përpjekje për të pushtuar mungesën e tyre të kontaktit shoqëror, ose të kujtojnë kujtimet e së kaluarës.

Nathan Spreng, autori kryesor dhe i lidhur me Universitetin McGill, shpjegoi në një njoftim për shtyp se, në mungesë të përvojave të dëshiruara shoqërore, njerëzit e vetmuar mund të mbështeten në drejtim të mendimeve të drejtuara nga brenda si kujtimi i ngjarjeve të kaluara ose vizualizimi i përvojave sociale.

Dihet që ato aftësi njohëse ndërmjetësohen nga rajonet e trurit të rrjetit të lartpërmendur. Si pasojë, ky theks i shtuar në vetëreflektimin dhe përvojat shoqërore të imagjinuara potencialisht do të zinte natyrshëm funksionet e bazuara në kujtesën e rrjetit.

Sipas Danilo Bzdok, autor i vjetër i punimit, ishte shprehur se shkencëtarët sapo kanë filluar të kuptojnë efektet e vetmisë në trurin tonë. Rritja e kuptimit tonë në këtë fushë do të ndihmojë në krijimin e një vlerësimi më të madh të nevojës për të zbutur vetminë në shoqëri.

Studimet e kaluara zbuluan se të moshuarit që hasin në vetmi janë të ekspozuar ndaj një rreziku në rritje të çmendurisë dhe përkeqësimit të njohjes. Si rezultat, ajo njihet si një çështje e rëndësishme shëndetësore. Një pjesë e zgjidhjes së problemit është gjenerimi i një kuptimi më të mirë se si vetmia zbulohet në tru që përfundimisht mund të ndihmojë në përmirësimin e trajtimeve.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat