Dallimi mes egos së sëmurë dhe egos së shëndetshme

Life style

Dallimi mes egos së sëmurë dhe egos së shëndetshme

Më: 18 prill 2021 Në ora: 09:30
Ilustrim

Egoja e shëndetshme çon në eros, i cili ruan jetën, promovon drejtësi dhe respekton dallimet; egoja e sëmurë stimulon mendimet negative dhe qëndrimet shkatërruese. Gjatë historisë, janë bërë studime psikologjike dhe filozofike që kanë thelluar temën e egos dhe marrëdhënien e saj me të keqen, duke identifikuar se egoja e sëmurë rritet dhe ushqehet përmes krenarisë, atë që ne e quajmë një individ egoist, i cili vepron në një mënyrë shqetësuese dhe tinëzare.

Është e rëndësishme të dallojmë se egoja e sëmurë dëshiron të jetë në qendër të vëmendjes, pasi narcisisti ka nevojë për miratim dhe ndikohet nga mendimi i të tjerëve, atij nuk i intereson ajo që thonë dhe mendojnë për të.

Çdo qenie njerëzore, që nga fëmijëria, modelon egon e tij, e cila mund të jetë e sëmurë ose e shëndetshme. Sidoqoftë, egoja e sëmurë ka vështirësi të mëdha të dëgjojë dhe pranojë të vërtetën, pasi nuk heq dorë nga fakti që gjërat nuk bëhen në mënyrën e vet.

Egoja e sëmurë është plot me maskime, të cilat fshehin lakminë, zemërimin dhe hakmarrjen. Kjo është arsyeja pse një person i tillë nuk heziton të poshtërojë ata që qëndrojnë në rrugën e tij, pasi ai duhet të provojë dhe nxjerrë në pah gjithçka që e dallon nga të tjerët. Në fakt, egoisti vishet me një pamje nderi për të fituar mbështetës, por ajo që ai dëshiron janë avantazhet për t’u mburrur.

Nëse shikojmë kontekstin e tanishëm socio-politik, ka njerëz që janë ekspozuar në mënyrë të dukshme ndaj pritjes së lajkave dhe nuk hezitojnë të praktikojnë të keqen. Mbretëria e egos së sëmurë është e fiksuar pas shënjimit të distancave midis shteteve dhe vendeve, sepse pozicionohet si pronar i së vërtetës. Ai gjithashtu riprodhon këtë demarkacion në familje, punë dhe mediat sociale në mënyrë që të ruajë status quo-në e tij.

Kjo ego është e njëjtë me atë të një fëmije të përkëdhelur, i cili ka një tolerancë të ulët për zhgënjimin, sillet keq dhe betohet, harxhon burime financiare dhe njerëzore, të cilat janë në dispozicionin e tij, duke i vendosur prindërit në një situatë të turpshme.

Nga ana tjetër, ekziston egoja e shëndetshme, e cila kanalizon inteligjencën e saj krijuese për të përmirësuar jetën tonë të përditshme dhe shoqërore. Personi me një ego të shëndetshme ka qëndrime bujare dhe pohuese, i gëzohet suksesit tonë dhe ka qëllimin e vendosur që ne jemi mirë dhe të tjerët janë të lumtur.

Prandaj, egoja e shëndetshme na çon në erozione, e cila ruan jetën, promovon drejtësi dhe respekton ndryshimin nga tjetri, megjithatë, egoja e sëmurë stimulon mendimet negative dhe qëndrimet destruktive.

Prandaj, egoja është një element biologjik dhe primitiv i psikikës sonë, e cila vepron në pavetëdije, ku traumat dhe dëshirat që ne lëshojmë, shtypen dhe mirëmbahen, çdo herë të motivuara nga ngjarjet që kanë shënuar jetën tonë të kaluar. Në fund të fundit, egoja e shëndetshme na lejon të ekuilibrojmë marrëdhëniet mes parimit të kënaqësisë dhe parimit të realitetit, me detyrën për të mos lejuar egon e sëmurë të kontrollojë jetën tonë.

Sipas Carl Jung: “Egoja është e pajisur me një fuqi, një forcë krijuese, një pushtim të vonë të njerëzimit, të cilin ne e quajmë vullnet”.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat