​A jeni një 'shpirt i vjetër'? Shenjat dhe tiparet që tregojnë se mund të jeni ...

Life style

​A jeni një 'shpirt i vjetër'? Shenjat dhe tiparet që tregojnë se mund të jeni ...

Më: 6 maj 2021 Në ora: 13:55
Foto ilustrim

Nuk ka një përkufizim të thjeshtë dhe të shpejtë të 'shpirtit të vjetër', por më poshtë do të gjeni disa nga tiparet më të njohura të njerëzve që me të vërtetë janë shpirtra të vjetër.

Ndërsa nuk ka asnjë shpjegim të fortë për atë që mund ta bëjë dikë një shpirt të vjetër, gjenetika dhe përvojat e fëmijërisë së hershme luajnë një rol të madh në formësimin e personalitetit tuaj. Termi "shpirt i vjetër" është përsëri në leksikun e zakonshëm, pjesërisht falë disa mesazheve të krijuara mirë në mediat sociale. Por çfarë do të thotë saktësisht të kesh një shpirt të vjetër? Disa njerëz fjalë për fjalë e përdorin këtë term për të përshkruar një shpirt që është "lindur" shumë herë. Akoma, jo të gjithë besojnë në rimishërim, por mund të flasim për shpirtra të vjetër pa tërhequr jetën e kaluar në bisedë.

Shenjat se keni një 'shpirt të vjetër'

Gjërat materiale nuk janë të rëndësishme për ju

Megjithëse ndoshta keni disa gjëra të çmuara, kënaqësinë nuk e lidhni me paratë, pronën ose pasurinë materiale. Ju nuk po kërkoni pasuri, por shpresoni të keni aq para sa ju nevojiten për të përmbushur nevojat tuaja. Në vend që të zëvendësoni rregullisht teknologjinë ose të rimodeloni shtëpinë tuaj, ju ka shumë të ngjarë të përdorni gjëra për aq kohë sa zgjasin. Shpirtrat e vjetër shpesh nuk ndjekin tendencat e modës, sepse përqendrohen në atë që paratë nuk mund të blejnë: gjëra të paprekshme si dija, dhembshuria dhe paqja.

Ju jeni të përqendruar në marrëdhënie kuptimplota dhe keni një intuitë të fortë

Shpirtrat e vjetër dhe njerëzit e tjerë të ndjeshëm shpesh kanë qarqe të vogla shoqërore. Grupi juaj i miqve mund të përfshijë njerëz të të gjitha moshave, me prejardhje dhe përvoja të ndryshme të jetës. Intuita e fortë është një tjetër tipar i shpirtrave të vjetër, kështu që ju lehtë mund të njihni një mik të shkëlqyeshëm në një person krejt të ri.

Si fëmijë, ndoshta e keni pasur të vështirë të lidheni me njerëz të tjerë në moshën tuaj ose ndiheni të tërhequr nga njerëz më të vjetër se ju. Për shkak të këtij keqkuptimi të mjedisit, ju ndonjëherë mund të jeni përballur me ngacmime nga kolegët.

Nëse keni pasur një situatë të vështirë familjare, mund të mos keni pasur shumë kohë për të luajtur, veçanërisht nëse atëherë do të duhej të merrnit rolin e një personi më të vjetër në familje. Kjo e bëri edhe më të vështirë për të gjetur gjuhë të përbashkët me bashkëmoshatarët tuaj, dhe ju ndoshta keni mësuar tashmë të vendosni përparësi në marrëdhëniet me njerëz që mund t'ju kuptojnë më mirë.

Ju duhet shumë kohë vetëm

Ndjeshmëria më e lartë shpesh do të thotë që do t'ju duhet më shumë kohë që të jeni në gjendje të rimbushni bateritë. Duke folur në përgjithësi, shpirtrat e vjetër janë më të rehatshëm të shikojnë sesa të komunikojnë. Kur shkolla ose puna kërkon pjesëmarrje në grup, ju shpesh jeni anash, duke dashur të kaloni pa u vënë re dhe të shmangni zhurmën dhe murmuritjen e të tjerëve - si zhurmën e dëgjueshme që dëgjoni ashtu edhe zhurmën emocionale që ndjeni.

Ju kaloni shumë kohë në ndjekje krijuese, ëndërrime dhe mendime të thjeshta

Shumë shpirtra të vjetër duan të lexojnë. Tregimet për vendet dhe kohët e tjera mund t'i tërheqin ato më së shumti - deri në pikën që ato pothuajse mund të imagjinohen si pjesë e tyre. Njerëzit e tjerë shpesh mund të përjetojnë shpirtra të vjetër si të largët, të shpërqendruar ose disi jashtë kontaktit me realitetin. Shpirtrat e vjetër shpesh përqendrohen në të menduarit për gjëra të mëdha dhe rrallë mendojnë për detajet. Ju e dini që nuk mund ta ndryshoni botën vetë, kështu që përqendroheni në përmirësime ku shihni se ekziston një mundësi për to.

Ju keni një nivel të lartë të ndjeshmërisë

Njerëzit ose ndjeshmëritë thellësisht empatike shpesh perceptohen si shpirtra të vjetër. Aftësia për të marrë parasysh përvojat e të tjerëve dhe ndjenjat e tyre mund t'ju japë një ndjenjë të pjekurisë. Në të njëjtën kohë, kjo vetëdije për dhimbjen që njerëzit përjetojnë mund të vendosë peshë mbi shpatullat tuaja që ndonjëherë është e vështirë të durohet.

Ndjeshmëria e rritur mund të shkaktojë konflikt, duke ju bërë akoma më të prirë të mbani ndjenjat për veten tuaj dhe të kaloni kohë në natyrë dhe vende të tjera të qeta dhe të qeta. Kujdesi i thellë për të tjerët mund të jetë i dobishëm, por gjithashtu mund të jetë rraskapitës. Nëse nuk ndërmerrni hapa për të parandaluar rrjedhjet e energjisë, mund të përballeni me lodhje, inat, ankth dhe madje edhe depresion.

Ju ndiheni thellësisht të lidhur me ata që i konsideroni të rëndësishëm dhe gjithmonë i mbështesni ata në sfida të ndryshme të jetës.

Intuita juaj ju ndihmon t'u jepni të tjerëve mençuri ose këshilla të dobishme për zgjidhjen e problemeve në mënyrë që të dashurit tuaj të duan gjithmonë të dëgjojnë këshillat tuaja. Njerëzit me shpirt të vjetër gjithashtu priren të kuptojnë shkaqet më të thella të sjelljes njerëzore. Mund të ketë më shumë të ngjarë që shpirtrat e vjetër të besojnë në vlerën thelbësore të të tjerëve, pavarësisht nga zgjedhjet e tyre dhe të njohin aftësinë e tyre për të ndryshuar.

A është një gjë e mirë apo e keqe të jesh një “shpirt i vjetër”?

Të kesh një shpirt të vjetër shpesh do të thotë që ti i përjeton gjërat në mënyra të ndryshme dhe nuk ka asgjë të keqe me këtë. Në fakt, shumica e njerëzve besojnë se një perspektivë unike e jetës mund të përfitojë si ju ashtu edhe të tjerët në jetën tuaj. Njerëzit kanë nivele të ndryshme ndjeshmërie, si për mjedisin e tyre ashtu edhe për njerëzit e tjerë. Ndjeshmëria e lartë është thjesht një fund i këtij spektri. Jo gjithçka është aq e pazakontë: rreth 20 për qind e njerëzve mund të konsiderohen shumë të ndjeshëm.

Sidoqoftë, disa karakteristika të shpirtit të vjetër mund të paraqesin sfida. Ndoshta të menduarit për koncepte më të gjera të jetës të tërheq vëmendjen nga aktivitetet e përditshme, por të domosdoshme, të tilla si pagesa e faturave ose puna në kohë.

Edhe kur vetëm ndjeshmëria nuk ju shqetëson, ju mund të ndjeni humbje ose trishtim kur të kuptoni se nuk përshtateni me të vërtetë në një mjedis. Por si aspektet e tjera të personalitetit, këto tipare nuk janë domosdo të mira ose të këqija. Ata janë thjesht një pjesë e jotja. Në fund, gjithçka bie në atë që ju bëni prej tyre!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat