Dëshirat erotike: Pse çiftet i humbasin, si i gjejnë përsëri, modelet që i përcaktojnë ato

Life style

Dëshirat erotike: Pse çiftet i humbasin, si i gjejnë përsëri, modelet që i përcaktojnë ato

Më: 14 qershor 2021 Në ora: 14:44
Foto ilustrim

Lidhur me dëshirat erotike pyetjet janë të shumta. A janë të njëjtat midis burrave dhe grave? A është parakusht seksi? Pse e humbasim dëshirën për të? Si mund të rindezet, nëse mundet?

Ne fillojmë me një fakt themelor dhe aspak të dukshëm. Dëshira erotike mund të mos jetë e nevojshme për të bërë seks.

“Duket se arsyet pse dikush ka aktivitet seksual mund të jenë të shumta. Për shembull, dikush mund të bëjë seks për kënaqësinë e tij ose për të kënaqur partnerin, sepse është një mënyrë komunikimi, sepse seksi zvogëlon stresin, por edhe sepse është në një fazë apo moshë të caktuar”, thotë në Healthstories Profesori i Psikiatrisë dhe Psikoseksualitetit, Loukas Athanasiadis.

Sidoqoftë, ekzistojnë dallime në ekzistencën dhe shprehjen e dëshirës seksuale midis burrave dhe grave. Për gratë, ajo që njerëzit ndonjëherë thonë është se ato mund të fillojnë të bëjnë seks pa dëshirë erotike dhe gjatë procesit mund ta gjejnë.

Shkencërisht ka disa modele që shpjegojnë këtë proces, i cili mund të tingëllojë i thjeshtë, por është aq kompleks sa bllokon shumë çifte dhe ndikohet negativisht nga parametrat e jashtëm, siç është së fundmi pandemia COVID-19.

“Bazuar në modelet lineare që kemi thënë, domethënë unë bëj seks, kam orgazëm, dëshira erotike është e nevojshme për shumicën e meshkujve. Por për gratë është ndryshe. Ato mund, për shembull, të bëjnë seks, të ndjehen epshore ose të afrohen më shumë me partnerin e tyre”, shpjegon Athanasiadis.

“Ka shumë modele, të cilat nuk janë lineare, janë rrethore dhe lidhin dëshirën erotike me hormonet, biologjinë dhe fiziologjinë. Një sistem tjetër është përgjegjës për epshin dhe dëshirën seksuale, një tjetër sistem hormonal është i lidhur me tërheqjen romantike dhe një tjetër është përgjegjës për krijimin e një lidhje midis dy të dashuruarve, të gjitha sipas kërkimit shkencor.

Modele të tjera flasin për aktivizimin dhe pezullimin e dëshirës erotike sikur të ishte në një shkallë, një model tjetër thotë se nëse stimuli tejkalon një prag të caktuar, ekziston dëshira erotike dhe një tjetër shpjegon se seksi i përsosur nuk ekziston, ekziston thjesht seksi i mirë”.

“Dëmi” i bërë nga COVID -19

Në shumë raste është thënë se virusi Covid-19 ka ndikuar dhe vazhdon të ndikojë në jetën seksuale. Sidoqoftë, është shumë herët për konkluzione përfundimtare, pasi ende nuk ka kaluar pandemia, Për ndikimin e koronavirusit SARS-CoV-2 në jetën tonë të dashurisë, studimet janë në progres dhe përfundimet e para priten pas verës.

Sidoqoftë, studimet e para tregojnë qartë se ka një ulje të aktivitetit seksual me 20-50% kohët e fundit, një rritje në vetë-kënaqësi dhe një rënie të dëshirës seksuale.

“Dëshira jo gjithmonë shkon krah për krah me aktivitetin seksual”, shpjegon Profesori i Psikiatrisë dhe Psikoseksualiteti.

“Është rritur ankthi dhe depresioni dhe këto ndikojnë në dëshirën për seks, kështu që në këtë mënyrë aktiviteti seksual zvogëlohet. Disa studime, megjithatë, kanë treguar se marrëdhëniet seksuale mund të zvogëlojnë stresin dhe depresionin, dhe se seksi mund të jetë një kurë.

Askush nuk e konteston që COVID-19 është një stresues që prek si gratë ashtu edhe burrat. “Le të shohim se çfarë efekti do të kenë pushimet e kësaj vere dhe në cilat mosha, nëse me të vërtetë, njerëzit do t’i hedhin ato në seks, pas kaq shumë muaj burgosjeje”.

Dëshira erotike “treguesi” i marrëdhënies

Askush nuk kundërshton që shëndeti seksual është një pjesë integrale e shëndetit të përgjithshëm, si fizik ashtu edhe mendor. Sidoqoftë, çdo çift është i ndryshëm, është një çështje rreptësisht personale dhe nuk ka kuptim të ndikohemi nga ato që shohim, dëgjojmë ose lexojmë.

Pra, çfarë ndodh kur një çift humbet dëshirën e tyre erotike? Apo kur i ndodh njërit prej të dyve?

“Është rregull, nga i cili askush nuk shpëton, të kesh në fillim të marrëdhënies një dëshirë të fortë erotike dhe të zvogëlosh produktin e kohës. Unë nuk kam parë një çift të ketë të njëjtën dëshirë seksuale dhe aktivitet pas pesë vitesh marrëdhënie. Ky është një ndryshim normal, ne po rritemi, përparësitë po ndryshojnë. Ne nuk e përcaktojmë sasinë e dëshirës dhe vrullit, por bazuar në kënaqësinë seksuale, kjo ka të bëjë me atë se si ndihemi”, sqaron Loukas Athanasiadis.

Dëshira seksuale nuk humbet vetëm me kalimin e kohës, por edhe kur marrëdhënia ka probleme. Sidoqoftë, ekspertët theksojnë se nuk ka zgjidhje ideale dhe se çdo rast është i ndryshëm, por që ndershmëria midis partnerëve ndihmon patjetër.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat