Ademi: Duhet ndryshime rrënjësore në udhëheqje - Bota Sot
Ademi: Duhet ndryshime rrënjësore në udhëheqje

Volejboll

Ademi: Duhet ndryshime rrënjësore në udhëheqje

Nga: Kemajl Goca Më: 5 nëntor 2019 Në ora: 12:03
Ademi: Duhet ndryshime rrënjësore në udhëheqje

Sportet në përgjithësi në Kosovë po kalojnë periudha të vështira, por disa prej tyre që nga koha e ndërkombëtarizimit në vend të avancimit, për fat të keq kanë ngecur!

Ish kryetari i Federatës së Volejbollit të Kosovës, Fejzullah Ademi, ndryshe veprimtar i shquar sportiv dhe ish gjyqtar federativ i sportit skofiar, kritikon për qasjen e punës, për mos shfrytëzimin si duhet të mjeteve financiare nga ana e drejtuesve të FVK-së dhe se çfarë duhet bërë për ta kthyer në binarë këtë sport me traditë.

Ademi është njohës i madh i sportit, tregon se cili është klubi më i vjetër në Prishtinë në konkurrencën e femrave.  

“Bota sot”: Si ish kryetar i FVK-së dhe veprimtar qe 6 dekada i sportit skofiar, si e sheh volejbollin në përgjithësi? 
Fejzullah Ademi:
Për njerëzit që nuk janë në rrjedha mendojnë që është mirë, por për mua është jo mirë, është për të dëshiruar shumë gjëra. Së pari sot e këtyre 5 viteve prej se është ndërkombëtarizuar volejbolli, nuk ka ndodhë ndonjë përmirësim sa i përket kualitetit të volejbollit në përgjithësi në Kosovë.

Mjete që janë derdhë në FVK prej vitit 2015 deri me sot nuk janë shfrytëzuar për ngritjen e kualitetit të volejbollit por vetëm për pjesëmarrje në garat ndërkombëtare vend e pa vend, pa rezultate të mirëfillta por për shëtitje të parisë dhe realizimin e dëshirave të tyre.

Pse them këtë: Përveç klubeve të njerëzve të afërt me parin e Federatës (3-4 klube) të tjerat klube nuk kanë pasur asnjë benifit edhe pse federata për këtë kohë është subvencionu përafërsisht 900 mijë e me tepër euro. Me këto mjete volejbolli i Kosovës me një organizim, planifikim ndryshe kishte me u ngrit shumë më lartë.

“Bota sot”: ‘Çfarë duhet të bëjmë për të arritur nivelin më lartë?
Fejzullah Ademi:
Për të ndryshuar gjendja për të mirë duhet ndryshime rrënjësore në udhëheqje me planifikimin dhe ndryshimin e mentalitetit të deritanishëm. Duhet të mobilizohen struktura të cilat ia dojnë të mirën volejbollit e ka profiterët dhe shfrytëzuesit e mjeteve të federatës për realizimin e dëshirave të ngushta.

“Bota sot”: Çfarë i mungon sportit skofiar?
Fejzullah Ademi:
Pra i mungojnë shumë gjëra.

“Bota sot”: Cili klub është më i vjetri në kryeqytet: Prishtina F apo M Technologie?
Fejzullah Ademi: Po klubi më i vjetër i volejbollit në konkurrencën e femrave në Prishtinë është Prishtina. M-Teknologji është formuar, i formuar dhe regjistruar në këtë edicion, ndërsa ekipi i Prishtinës është themeluar me 1975, kurse në konkurrencën e meshkujve në 1958.

“Bota sot”; Çfarë iu brengos më shumë?
Fejzullah Ademi:
Brenga jo vetëm e imja por e të gjithë atyre që ia dojnë të mirën sportit në përgjithësi e volejbollit në veçanti është që të realizohet dhe aplikohet ligji i sportit i cili është i domosdoshëm për të pas sporti një siguri më të madhe në realizimin e aspiratave të klubeve dhe sportistëve. Sportistët të kenë një siguri më të madhe për t’u angazhu në sport.

“Bota sot”: Si ish gjyqtar federativ si e sheh referimin sot?
Fejzullah Ademi:
Dihet mirëfilli se nuk mundet të zhvillohet një garë pa gjyqtar, prandaj ku segment i sportit kërkon qasje shumë serioze në përgjithësi. Gjyqtarët në volejboll (si në asnjë sport tjetër) kanë mbetur pa sigurim esenciale, pa delegat-vëzhgues të lënë në mëshirën e askujt. Gjyqtari i volejbollit me një seminar dhe me dhënien e provimit për gjyqtar gjykon ndeshjet në Superligën e Kosovës!?

Gjyqtarët e volejbollit duhet të kreditojnë vehten me muaj derisa të kompensohen për angazhimet e tyre.

Prandaj për të qenë në nivel me të lartë gjyqtarët duhet të vëzhgohen notohen dhe në bazë të rezultateve të gradohen në rangje më të lartë. Nëse këto kushte nuk i siguron federata nuk ka mundësi të përmirësohet gjykimi për momentin, gjyqtaria është në nivel jo të mirë dhe të palakmueshme.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat